Een zwangerschap is een cursus vrouwelijk leiderschap, gratis aangeboden door moeder natuur

Vrouwendag 2017, 8 maart.
Een zwangerschap is een cursus ‘(her)ontdek je vrouwelijk leiderschap’, gratis aangeboden door moeder natuur. Hoe een vrouw deze cursus ingaat en beleeft is net zo verschillend als iedere vrouw anders is. Toch zijn er mooie rode draden te weven, terugkerende thema’s te ontdekken die iedere zwangere zal herkennen. In deze blog, speciaal voor vrouwendag, deel ik hierover. 

Vrouwelijk leiderschapscoach

In mijn werk als trainer en leiderschapscoach werk ik veel met vrouwen. Hoe breng je het volledig potentieel van een vrouw tot bloei? Welke kracht is er in haar, die ze nog niet volledig benut? Wat houdt haar tegen om vitaal en gelukkig te leven? Ik blog daar ook over. Misschien ontvang je die blogs, misschien ook niet. Ben jij een vrouw, dan is dit wellicht een kans voor jou om eens een kijkje te nemen naar de blog die ik heb gemaakt voor vrouwendag 2017. Je vindt het hier. (Krijg je ook nog een leuk cadeau van mij!)

Vrouwelijk leiderschap

Vrouwelijk leiderschap gaat over bewustzijn ontwikkelen op 3 lagen: simpel gezegd hoofd, hart en lijf.

Hoofd, dat gaat over welke opvattingen en gedachten heb ik over mezelf en welke over de wereld? Zijn deze opvattingen behulpzaam om te leven zoals ik wil leven?

Hart, dat gaat over ben ik in verbinding met mijn emoties. Die van mijn lichtzijde (de blije emoties) en die van mijn schaduwzijde (de angst, boosheid en het verdriet)? Ervaar ik mijn emoties, of druk ik ze weg? Gaan mijn emoties met me op de loop, of ervaar ik regie over mijn emoties?

Het lijf, dat gaat over hoeveel verbinding ervaar ik met mijn lijf? Je lichaam is een herinneringskast. Overweldigende ervaringen sla je erin op. Ben jij je bewust daarvan? En neem jij de tijd om je kast af en toe eens op te ruimen? Goed voor je lijf te zorgen in alles wat het nodig heeft?

Zwanger? 

In een zwangerschap kom je, op al deze lagen, uitdagingen tegen. Op al deze drie lagen. Het is aan jou om die uitdaging aan te gaan. 

Je lijf

Je lijf verandert. Hormonen spelen op. Veel vrouwen willen graag ‘mooi’ zijn tijdens hun zwangerschap. Dat is zelfs geëindigd op de 5e plek van de ranglijst ‘wat vind de zwangere belangrijk’ in ons eigen onderzoek van 2015. Vermoeidheid is voor veel zwangeren lastig te accepteren en moeilijk aan toe te geven. Daarnaast komt uit de herinneringskast, die je lijf ook is, soms het nodige onaangename aan onverwerkte thema’s langs. (Weet ik uit ervaring).

Je hart

Je hart. Je hormonen nemen soms een loopje met je gevoelens. Onzekerheden en zorgen spelen op. Doe ik het wel goed? Vind mijn lief me straks nog wel leuk? Gaat alles goed met de baby? Hoe lucht jij je hart? Hoe ga je om met die wisselende emoties? Hoe sta je jezelf toe ook de gevoelens van je schaduw te accepteren? Hoe zorg je dat je regie houdt over je emoties?

Je hoofd

Je hoofd. Ik hoor menig zwangere worstelen. Een gevecht met opvatting over hoe je wil zijn, hoe je mee wil blijven doen in de rat-race, wat je van jezelf verwacht wat je wel (aan) moet kunnen. Gedachten over hoe de ander vindt hoe jij het doet. Wat vindt mijn moeder ervan? Mijn beste vriendin? Door welke gedachten laat je je leiden?

De gratis cursus van moeder natuur

Hoe je deze gratis cursus van moeder natuur doorloopt heeft veel te maken met hoe bewust je bent van de veranderingen en wat het met je doet. Dat je je bewust bent dat je regie kunt voeren. Dat je door je zwangerschap iets waanzinnigs leert over vrouw zijn. Het is, zeker als je voor het eerst zwanger bent, letterlijk de voorbereiding op een volgende fase in jouw vrouw-zijn, naar moederschap. 

Best wel vreemd toch?

Wat ik best wel vreemd vind, is dat de begeleiding die zwangeren krijgen, grotendeels gaat over medische dingen. Hoe is het met je bloeddruk, hoe groeit de baby, wat zijn eventuele risico’s die we in kaart moeten krijgen? Het gaat niet over: hoe beleef jij de cursus vrouwelijk leiderschap van moeder natuur? Wat brengt dat bij je in beweging? Eerlijk toegeven, dat vraagt van jou als zorg professional dat je jouw coach-skills op orde hebt en dat je in staat bent om contact te leggen met de zwangere, zodat je vanuit een vertrouwensbasis en met ‘contract’ haar mag bijstaan in dit proces. Want als zij het niet wenst, dan wordt er niet gecoacht… Zij heeft de regie.

Zie jij hier een kans liggen voor jezelf?

Of je nou zwanger bent of zorg professional, wellicht zie jij een kans liggen om jezelf te verrijken? Ons online programma ondersteunt je bij deze cursus vrouwelijk leiderschap van moeder natuur. En ben je zorg professional, dan ben je van harte welkom om jouw coach-skills op te frissen of aan te leren tijdens de nascholing ‘Benut de kracht van co-creatie met je cliënt.’

Doe je mee?

Voor nu dankjewel voor je betrokkenheid en steun voor hetbuikencollectief.nl. En mocht je vragen hebben, suggesties of opmerkingen. Ik hoor ze graag!

Hartelijke groet!

Floor