Wat wenst de cliënt?

Ken jij de 4 C’s van de cliënt? Nog niet? Dan bij deze een blog ovef waar het nou echt om draait in de geboortezorg: wat wil de cliënt? Mijn antwoord zijn deze 4 C’s. Ik ben benieuwd naar jouw mening. Herken je jezelf hierin? Of je nou zelf zwanger bent, net bevallen of werkt met zwangeren, ik hoor graag jouw mening.

De 4 C’s zijn het startpunt van alles. Heb je de 4 C’s dan kun je daarna de stap zetten om Samen te gaan Beslissen. En natuurlijk is het uiteindelijk de vrouw zelf die beslist, haar informed consent of informed refusal geeft ;-)!

Deze 4 C’s hebben Sasja en ik van hetbuikencollectief.nl verschillende keren gepresenteerd.

Te beginnen in de les voor gynaecologen en verloskundigen in opleiding. En daarnaast in workshops, zoals recent de power workshop voor 42 verloskundigen over dit onderwerp. De hoogste tijd dus om jou als trouwe blog lezer er ook van op de hoogte te stellen 🙂 En wil jij, als zorgprofessional, je verder bekwamen om deze 4 C’s handig te kunnen inzetten bij jouw zorgverlening en bij het samen beslissen, kom dan 19 maart naar de geaccrediteerde nascholing.  Er is nog plek! Interesse? Klik hier.

Ik loop inmiddels al een tijdje rond in geboorteland

Ik zal je niet vermoeien met hoe mijn route is geweest door geboorteland. Feit is dat ik heel veel zwangeren en moeders heb gesproken. Vele onderzoeksresultaten heb ik geanalyseerd om erachter te komen wat voor vrouwen belangrijk is. En dat is communicatie en ‘bejegening’. Maar dat zijn voor mij container begrippen. Vandaar dat we de 4 C’s gebruiken. Handig om te onthouden, lekker gekoppeld aan de ‘C’ van cliënt.

Wat zijn die 4 C’s? Wat wenst dan die cliënt?

De 1e C: De C van contact

Het lijkt heel simpel, je schudt de hand en dan is er ‘contact.’ Echter er ligt meer verscholen achter dit begrip. Contact hebben betekent in de eerste plaats dat er aandacht is. Je zult het vast herkennen: hoe je je voelt als je iemand spreekt, die eigenlijk met de gedachten nog met iets anders bezig is. Bijvoorbeeld met het vorige consult. Of eigenlijk te moe is en liever daaraan toegeeft. Die wellicht meer met de aandacht is bij ‘wanneer zit m’n dienst erop en kan ik toegeven aan de vermoeidheid?’

Het gaat in de eerste plaats om het oprecht aandacht hebben voor de ander. Dat kan alleen als je met je aandacht in het hier-en-nu bent. En dus niet in toen-en-daar of straks-en-waar…. 😉

En oh ja, niet te vergeten en ook heel erg van belang bij dit punt: Hoe wordt de partner betrokken van de cliënt? Ook partners willen contact!

Mijn tip voor de zorgverlener hierbij is: train jezelf om in het hier-en-nu te zijn met je aandacht.

De 2e C: De C van compassie

De tweede C, is de C van compassie. Wat eigenlijk betekent: met passie. Vanuit het hart verbinding maken. Dan kan je mededogen ervaren voor de ander en respect tonen voor (culturele) normen en waarden van de cliënt. Ik ben OK, jij bent OK. Dat wordt lastig als het begrip ontbreekt voor verschillen, andere denkbeelden en andere gebruiken.

Bij mezelf merk ik dat ik houvast heb aan een simpel geheugensteuntje: Kan ik glimlachen naar de situatie waarin in me bevind. Met mezelf in hoe ik het doe? En met de ander in hoe die het doet? En kan ik niet glimlachen, dan stel ik mezelf de vraag: waar heb ik behoefte aan? Alleen als ik compassie ervaar voor mezelf, kan ik dat een ander geven. 

De 3e C: De C van Centraal staan

De derde C, is de C van centraal staan. Dat de cliënt centraal staat, is in vele documenten opgeschreven. Wat betekent Centraal staan voor de individuele cliënt?

Zwanger zijn en bevallen zijn ingrijpende levensgebeurtenissen. Hoe ervaart de cliënt haar autonomie? Het gaat erom dat zij ondersteund wordt om informed consent te geven, of informed refusal. Dat betekent informatie op maat voor het individu en bereidheid om zorg op maat te geven.

Mijn tip voor de zorgverlener in deze: pas NIVEA toe. (Niet Invullen Voor Een Ander). Blijf doorvragen en stel je nieuwsgierig op naar de ander wat voor diegene ‘cliënt centraal’ betekent. 

De 4e C: De C van Commitment

De laatste C, is de C van Commitment. Het gaat erom dat je als cliënt de tijd, ruimte en ondersteuning krijgt om achter je eigen beslissing te gaan staan. Een beslissing nemen is een complex proces van stappen. 

Het gekozen symbool is die van een stuur met twee handen. Een voorbeeld: Eerst neem ik plaats achter het stuur. Dan bepaal ik waar ik heen wil gaan door verschillende opties te vergelijken en de bijbehorende consequenties van alle opties te overdenken. Welke consequenties zijn voor mij wenselijk, welke onverdraaglijk? Dus welke keuze maak ik? Ik besluit dit. Daarna maak ik de beweging door de auto te starten en de gewenste beweging in te zetten. Oeps, er is een storing in de auto. Balen, verzet, gedoe. Vervolgens daarmee omgaan. Mijn gemaakte keuzes heroverwegen. En dan opnieuw proberen.

Dit voorbeeld illustreert dat het belangrijk is om tijd te nemen om dit proces zorgvuldig en met gewenste steun te bewandelen.

Mijn tip voor de zorgverlener in deze: Check bij de cliënt wat haar gedachten zijn en gevoelens ten aanzien van de situatie waarin zij zich bevindt. 

Wat vind jij, als zorgverlener of als zwangere, van deze 4 C’s? Ik ben benieuwd naar jouw mening! Deel die door te reageren op deze mail, via de website of via Facebook.

 

Gaaf voorbeeld van co-creatie

Vrijdag 26 januari gaven Marianne Nieuwenhuijze (vanuit de academie verloskunde Maastricht), Floortje Vlemmix (gynaecoloog) en ik als cliëntvertegenwoordiger gezamenlijk een les over ‘Wat wenst de cliënt?’ aan een groep gynaecologen en verloskundigen in opleiding. Dit was echt een top-ervaring. Ik word blij van dit project! Door samen in de studiebanken, met gynaecologen èn verloskundigen, met elkaar opdrachten te doen, wordt de samenwerking later straks ook soepeler: men kent elkaars wereld al beter. Er worden bruggen geslagen. Al eerder bleek dat gezamenlijk scholing volgen voor spoedeisende handelingen, enorm goede resultaten gaf. Super, nu al voordat ze afgestudeerd zijn, hebben ze deze kans om samen bruggen te bouwen.

En ik word blij van zo samen te kunnen werken in een team met een verloskundige professional en gynaecoloog: in co-creatie hebben we deze les vormgegeven! Bekijk mijn vlogje over deze leuke ervaring door hieronder op de video te klikken.

Zo kan het ook 🙂

Op 30 januari waren Sasja en ik in Nijmegen om 42 verloskundigen van de Verloskundigen coöperatie daar in een kleine 2 uurtjes bij te praten over wat Samen Beslissen nou eigenlijk inhoudt. En we gingen op onderzoek uit naar de eigen opvattingen die meespelen bij het samenwerken met cliënten. Door je daarvan bewust te zijn, wordt de kans vergroot dat Samen Beslissen echt zo ook beleefd wordt door de cliënt.

Dankjewel

Dankjewel voor je betrokkenheid en steun voor hetbuikencollectief.nl. En mocht je vragen hebben, suggesties of opmerkingen. We horen ze graag!

 

Voor zorgprofessionals:

19 maart of bij jouw verloskundigenpraktijk of VSV gezamenlijk.

Nascholing voor zorgprofessionals die deze 4 C’s en Samen Beslissen, oftewel Gezamenlijke besluitvorming goed in de vingers willen krijgen. Die de kracht van co-creatie met de cliënt willen benutten. Een dag waarin je waardevolle coachingstechnieken leert, die jij in kunt zetten om het vertrouwen te versterken bij je cliënt. en haar kunt ondersteunen bij het omgaan met weerstand en angstgevoelens.

Investeer in jezelf en kom 19 maart naar Driebergen voor deze nascholing. 6 accreditatie punten van de KNOV. Voor meer info klik hier of op de poppetje hierboven. Gelijk aanmelden? Klik hier voor je aanmelding voor 19 maart.

Eerdere deelnemers aan deze nascholing vertelden erover.

‘Erg leuk!’

‘Niet alleen zitten en luisteren, vooral veel doen!’

‘Nieuwe handvatten gekregen waar ik wat mee kan’

‘Waardevolle nieuwe inzichten gekregen.’

‘Aanrader voor iedere zorgverlener!’

 

Voor zwangeren:

Wil jij zelf regie houden tijdens je zwangerschap en bij je bevalling? Doe mee met ons online programma! Klik hier.

Dit is een unieke e-learning. Aansprekende video’s met specialisten leggen je alles uit wat je als zwangere wil weten. Het helpt je zelf regie te houden bij de beslismomenten en leert je succesvolle ontspanningstechnieken. Zelf niet zwanger? Deel het gerust met alle zwangeren in je omgeving!