? HOE ZIE JIJ DAT ???? ?

Ben ik de enige geweest die dit niet wist? Of herken jij je in mijn verhaal? Vandaag mail ik je, omdat ik graag jouw verhaal hoor. Ik zal gewoon eerlijk zijn hoe ik het heb ervaren en ik hoop dat het je uitnodigt om jouw ervaring met mij te delen. Waarover eerlijk zijn? Het gaat over hoe ervaren wij Nederlandse vrouwen de keuzevrijheid voor onze zorgprofessional, onze verloskundige, de kraamverzorgende, de gynaecoloog. Heb jij ervaren dat er keuze hierin was? Is dat verteld aan jou? Door wie? En hoe ben jij daar mee omgegaan met wat er wel of niet verteld is? Ik hoor graag jouw verhaal. Het is voor mij belangrijk, ook omdat ik het wil gebruiken om mee te werken aan een onderzoek. Nou ga ik natuurlijk vertrouwelijk met je informatie om, daar kun je van op aan.

Zwanger…?!
Weet jij dat moment nog? Dat moment dat je weet dan je zwanger bent! En dan… Wanneer ging jij voor het eerst naar je verloskundige?
Hoe heb je jouw verloskundige gekozen? Weet je nog wat daarbij belangrijk voor jou was? Hoe heb je die informatie gevonden/gezocht? Heb je nagedacht over met welke organisaties jouw verloskundige samenwerkt en wat dat

betekent voor jou? Bijvoorbeeld met welke ziekenhuis zij samenwerkt, of welke kraamzorgorganisatie? Jouw ervaring, jouw mening is van belang om van te leren! Ook als je er niet mee bezig bent geweest, of dat je het niet belangrijk vindt/vond is dat waardevol om van je te weten!

Met de billen bloot….
Toen ik voor het eerst zwanger was, belde ik mijn huisarts. De assistente feliciteerde me en vertelde me over de verloskundigenpraktijk die in mijn dorp gevestigd was. Ik melde me daar aan voor een intake. Bij de intake hebben we het niet gehad over keuze mogelijkheden. Dat het in Nederland mogelijk is om je verloskundige hulpverlener te kiezen. Later adviseerde mijn verloskundige me dat ik een kraamzorgorganisatie moest kiezen. Ik kreeg een lijstje mee. Ik heb dit lijstje niet gecheckt of dat me een volledig beeld gaf. Ik heb van dat lijstje een kraamzorgorganisatie gekozen. Toen de bevalling uiteindelijk in het ziekenhuis moest worden afgemaakt, heb ik me laten adviseren door mijn verloskundige waar ik heen moest. Als ik hierop terugkijk, ben ik in mijn keuzes afhankelijk geweest van de informatie voorziening van mijn verloskundige. Bij mijn tweede zwangerschap wist ik in ieder geval dat ik ook een zelfstandige kraamverzorgende kon vragen. Dit had ik van een vriendin van me gehoord. Deze stond niet op dat lijstje van mijn verloskundige… Eerlijk is eerlijk, zo bewust zwanger was ik op dit aspect niet. Auwshhh. Ik wist mijn opties niet.

Zijn er drempels?

Het onderzoek waaraan ik graag wil bijdragen brengt in kaart wat vrouwen belangrijk vinden om te kunnen kiezen in de geboortezorg en welke drempels vrouwen daarbij tegen komen. Bijvoorbeeld: is het een belemmering om naar het ziekenhuis van je keuze te gaan als je verloskundige een samenwerkingsovereenkomst heeft met een ander ziekenhuis? Of kan je niet terecht bij de kraamzorg van je keuze omdat die niet is aangesloten bij het samenwerkingsverband van je verloskundige? Maar het kan ook een terechte conclusie zijn dat vrouwen zich niet zo druk maken over keuzevrijheid in de geboortezorg. Is dat dan omdat ze voldoende vertrouwen hebben in hun verloskundige en hebben ze deze keuze bewust gemaakt? 

Verhalen verzamelen

Keuzevrijheid is een beleving schreef ik in mijn vorige blog. Het gaat over het beleven van regie, goede en transparante voorlichting, en dat je keus gerespecteerd wordt. Waarover maak je zoal keuzes als je zwanger bent. Dat zijn ongelooflijk veel terreinen. Van geboortekaartje, tot geboorteplan, van jouw voorkeur waar je wilt bevallen, tot de manier waarop je met de pijn wilt omgaan. In deze blog gaat het vooral over de keus voor de zorgprofessional of de organisatie waar jij zorg van afneemt als cliënt.

Dankjewel

Dankjewel voor je betrokkenheid en steun voor hetbuikencollectief.nl. En mocht je vragen hebben, suggesties of opmerkingen. Ik hoor ze graag!


Voor zwangeren:

Wil jij zelf regie houden tijdens je zwangerschap en bij je bevalling? Doe mee met ons online programma! Unieke e-learning. Aansprekende video’s met specialisten leggen je alles uit wat je als zwangere wil weten. Het helpt je zelf regie te houden bij de beslismomenten en leert je succesvolle ontspanningstechnieken. Zelf niet zwanger? Deel het gerust met alle zwangeren in je omgeving! 

Voor zorgprofessionals:

11 december of bij jouw verloskundigenpraktijk of VSV gezamenlijk.

Nascholing voor zorgprofessionals die Gezamenlijke besluitvorming goed in de vingers willen krijgen. Die de kracht van co-creatie met de cliënt willen benutten. Een dag waarin je waardevolle coachingstechnieken bijleert, als ondersteuning voor hoe je vertrouwen kunt versterken bij je cliënt. Hoe om te gaan met weerstand en angst bij je cliënt.

Investeer in jezelf en kom 11 december naar Driebergen voor deze nascholing.  6 accreditatie punten van de KNOV. Voor meer info klik hier of op de poppetje hierboven. Gelijk aanmelden? Klik hier voor je aanmelding voor 11 december.

Eerdere deelnemers aan deze nascholing vertelden erover.

‘Erg leuk!’

‘Niet alleen zitten en luisteren, vooral veel doen!’

‘Nieuwe handvatten gekregen waar ik wat mee kan’

‘Waardevolle nieuwe inzichten gekregen.’

‘Aanrader voor iedere zorgverlener!’