Omgaan met stress, angst en risico’s

Ben jij zwanger en zit je een ingewikkelde situatie?

 

Dan is het belangrijk om scherp te krijgen waar je invloed op hebt en waarop niet, dat je toegang hebt tot betrouwbare informatie, voldoende steun krijgt en dat je alsnog zoveel mogelijk kunt ontspannen. Maar dat is natuurlijk veel makkelijker gezegd dan gedaan. Daarom hebben wij een extra module toegevoegd aan onze gratis online zwangerschapscursus. Deze module hebben wij speciaal ontwikkeld om alle vrouwen die zwanger waren tijdens de Coronacrisis te ondersteunen, maar eigenlijk kun je de tips die Merith geeft op heel veel andere ingewikkelde situaties toepassen die stress en angst kunnen veroorzaken. Heb je je al aangemeld voor de cursus? Dat kan via onderstaande link.

 

 

Ik doe mee!

Deze module hebben we gemaakt in samenwerking met GZ-psychologe Merith Cohen de Lara (eigenaar van Psyche & Zwangerschap). Merith is niet alleen gespecialiseerd in alles wat er in je hoofd kan afspelen als je zwanger bent. Zij heeft ook samen met verloskundige Myrna Goudsmit online community’s georganiseerd om zwangere vrouwen te ondersteunen tijdens een tijd van crisis. Merith weet dus als geen ander wat er allemaal kan spelen en hoe je daarmee om kunt gaan. We zijn dan ook trots dat we met haar deze nieuwe module voor de zwangerschapscursus hebben ontwikkeld.

Goede informatie

Goede informatie kan een uitdaging zijn, want er is zoveel informatie beschikbaar over je zwangerschap, bevalling en de kraamtijd. Het is belangrijk om betrouwbare informatiebronnen te raadplegen. Social media is dat vaak niet. Houd voor jezelf scherp op welke vraag je een antwoord wilt vinden en ga dan heel gericht op zoek. Wat kan helpen om al je opties te weten tijdens je zwangerschap of bevalling is als je de vragen van het BRAINS stappenplan stelt. Soms is het ook goed om jezelf de tijd te geven om de informatie te verwerken.

Omgaan met risico’s

Wat is een risico? Wat is de kans dat dat waar jij bang voor bent ook echt gebeurt? En als je alles doet om nul procent risico te lopen, dan heeft dat vaak andere negatieve gevolgen waar je je misschien niet direct bewust van bent. Daarom geven wij je in de zwangerschapscursus tips hoe je risico's kunt inschatten en hoe je een goede afweging kunt maken. Bewust een risico lopen is namelijk heel iets anders dan jezelf of anderen in gevaar brengen. Bewust een risico lopen kan je ook uitleggen als dat je vertrouwt op dat het goed gaat. En dat heeft weer te maken met keuzes maken die goed voelen vanuit je hoofd èn je hart.

Ontspannen

Ontspanning is om heel veel redenen goed voor jou en je baby. Maar het is niet altijd zo makkelijk om te ontspannen, zeker niet als je in een lastige situatie zit en als je je onrustig voelt. Voor de meeste mensen is het zelfs niet eens mogelijk om altijd ontspannen te zijn. In de zwangerschapscursus komen heel veel oefeningen voorbij die je kunnen helpen om te ontspannen. Het kan helpen om soms eerst stil te staan bij gevoelens die ervoor zorgen dat je juist spanning voelt. Als je die gevoelens beter begrijpt en zo jezelf ook beter begrijpt, dan weet je ook wat je kan doen voor jezelf om te ontspannen.

De extra module “Zwanger tijdens de Coronacrisis” is mede mogelijk gemaakt door ZonMw. ZonMw stimuleert gezondheidsonderzoek en innovatie. Lees hier meer over het project dat we in opdracht van ZonMw hebben mogen uitvoeren.

ZonMw-project

Positieve kanten van de Coronacrisis?

Dagelijks krijgen we negatief nieuws over hoeveel doden en hoeveel nieuwe ziekenhuisopnames er zijn door het Coronavirus.  Je verwacht het dan ook niet, maar toch heeft deze crisis echt ook positieve kanten, ook voor jou als zwangere vrouw! Wij schreven er een blog over.