Staat de keuzevrijheid van zwangeren onder druk?

Ik eet graag muesli bij mijn ontbijt. Ik ga voor mijn muesli naar mijn bio winkel in het dorp. Gemakkelijk hoor zo’n winkelcentrum met een grote supermarkt waar ik de rest van mijn boodschappen haal. Maar voor muesli rijd ik dus even om. Dat voelt als keuzevrijheid. Ik kan zelf kiezen dat ik dit product niet afneem bij de Zaanse grootgrutter. Ik heb mijn eigen onderzoek gedaan, wat past bij mij, en zo weet ik nu wat voor mij de juiste keuze is.

Keuzevrijheid gaat alleen op als ik zelf regie beleef, dat ik goede voorlichting verkrijg over wat de mogelijkheden zijn en mijn keuze ook gerespecteerd wordt. Voor wat betreft mijn keuze voor muesli, zit dat wel snor. Maar hoe zit het met de keuzevrijheid voor mij als ik zwanger ben? Wat betekent keuzevrijheid in de geboortezorg? En helemaal nu er in de geboortezorg ‘Integrale Geboortezorgorganisaties’ ontstaan. 

Hoe kies ik mijn verloskundige?

Stel, ik ben 8 weken zwanger. Ik ga op zoek naar een verloskundige. Hoe het vaak gaat: je belt je huisarts. Die verwijst door naar de verloskundigenpraktijk die toevallig ook in hetzelfde gezondheidscentrum werkzaam is. Je meld je daar aan voor een intake. 

Oeps, hier is al sprake van beperkte keuzevrijheid. Want er is veel meer te kiezen. Er zit wellicht in de stad verderop ook een andere verloskundigenpraktijk waar je bij terecht kunt. En er zijn verloskundigen die een groter gebied bestrijken en volgens een hele andere, bijvoorbeeld een holistische kijk, hun vak invullen. Deze informatie blijft buiten beeld.  

Wanneer kies ik dan voor een Integrale Geboortezorgorganisatie?

Nu gaat de geboortezorg zich anders organiseren. Integraal samenwerken. Soms ook in een nieuwe organisatievorm, een Integrale Geboortezorgorganisatie. Daarin zitten alle partners van de geboortezorgketen, van de verloskundige tot de kraamorganisatie, tot het ziekenhuis. Hoe moet ik me dan voorstellen dat dit keuzeproces gaat? Stel dat ik 8 weken zwanger ben, kies ik dan een Integrale Geboortezorgorganisatie? Of kies ik een verloskundige en moet ik me gaan verdiepen hoe mijn verloskundige zich georganiseerd heeft? Bij welke Intergrale Geboortezorgorganisatie hoort haar praktijk? Ontdek ik dan, dat mijn eerste voorkeur verloskundige nou net samenwerkt met dat ziekenhuis waar ik -als het een ziekenhuisbevalling wordt- nou net niet wil bevallen? Hoe wordt daar dan mee omgegaan? Ik mag immers wisselen van zorgverlener. Hoe werkt dat in de praktijk?

Is een integrale geboortezorg organisatie een soort winkelcentrum?

Moet ik me voorstellen dat een integrale geboortezorgorganisatie een soort winkelcentrum is? Verschillende winkels hebben zich verenigd in een winkelcentrum. Een Integrale geboortezorgorganisatie is dan een virtuele organisatie, een virtueel winkelcentrum? Ik merk namelijk de aantrekkende werking als ik in een winkelcentrum kom voor het kopen van een verjaardagscadeautje, en je loopt toevallig langs een bloemenwinkel, dan neem ik nog even een bosje rozen mee voor bij ons thuis. Herken je dat? Hoe zit het dan straks met de aanzuigende werking van die andere ‘winkels’ als ik alleen kom voor de ‘winkel’ van mijn verloskundige? Ligt hier medicalisering op de loer….?  

Wisselen van zorgverlener is niet niks

Oké, ben ik eenmaal bij de ‘winkel’ van mijn verloskundige en ervaar ik dat ik daar niet thuis hoor. Dat ik geen aansluiting ervaar met mijn verloskundige. Terugkomen op een eerder gemaakte keuze is niet niks. Voordat een vrouw besluit om te wisselen van zorgverlener, is daar -mag ik aannemen- een heel overdenking proces aan vooraf gegaan. Ik kan me zo voorstellen dat een zorgverlener er niet op te wachten zit om de rompslomp te regelen als er gewisseld wordt. Dat wil je tot een minimum beperken lijkt me zo. Hoe beïnvloed dit de manier waarop de zwangere haar keuzevrijheid ervaart? 

Hoe zit het met de informatievoorziening?

Keuzevrijheid wordt ook bepaald door de informatie waarover ik kan beschikken. Heb ik mijn keuzes goed in beeld? De informatie die een zwangere kan vinden op de gemiddelde website van een verloskundigenpraktijk is vaak vrij beperkt. Wil je als zwangere weten hoe een ziekenhuis scoort op vragen als: wat is het percentage keizersnedes? Het wordt je niet 1-2-3 gegeven aan de telefoon. Voor de zwangere die regie ervaart en op zoek gaat naar informatie om zich goed voor te lichten, is het nog veel zoeken in het duister. Wordt door deze gebrekkige informatievoorziening de keuzevrijheid van de zwangere ingeperkt?

Wordt mijn keuze gerespecteerd?

Respect is DE belangrijkste waarde in alle communicatie tussen zwangere en zorgverlener. Dat blijft een aspect om goed te bewaken. Wàt de zwangere ook kiest, zij de regie heeft over haar eigen keuzes. En informed refusal is dus ook een keuze die gerespecteerd moet worden.

Wat is het ideaal?

De CPZ Taskforce die helpt om te komen tot Integrale Geboortezorgorganisatie schrijft op haar website haar ideaal:

De zwangere heeft de regie

Zelfmanagement, keuzevrijheid en gezamenlijke besluitvorming (shared decision making) zijn belangrijke pijlers in de integrale geboortezorg. De toekomstige moeder zal op basis van adequate voorlichting, waarin de eventuele risico’s, opties en gevolgen uitgelegd en begrepen zijn door de zwangere, toestemming verlenen voor haar zorgverlening.

Dat betekent dus dat er werk aan de winkel is:

Het is noodzakelijk om te investeren in betere voorlichting. Zonder goede voorlichting geen goede keuze. Daarnaast moet zelfmanagement en ontwikkeling van de benodigde vaardigheden worden ontwikkeld, om tot gezamenlijke besluitvorming te kunnen komen. Weet dan dat wij bij hetbuikencollectief.nl je bijstaan. Als je zwanger bent, helpen we graag om je te stimuleren zelfmanagement in de vingers te krijgen en delen we met je de handvatten die je helpen om gezamenlijke besluitvorming mogelijk te maken. Dat zit allemaal in onze e-learning. Ben jij als zorgprofessional werkzaam in de geboortezorg, kom dan naar onze geaccrediteerde nascholing over gezamenlijke besluitvorming. De volgende kans om dit mee te maken is 11 december.

Hoe zie jij keuzevrijheid in de geboortezorg?

Ben je nu zwanger, dan ben ik erg benieuwd naar jouw ervaring hiermee! Deel je dat met ons! Heel simpel antwoord op deze blog 🙂

We hebben volgens mij een nieuwe ondertitel ontdekt

Zelfbewustzwanger.nl met als ondertitel “if you see a problem, be part of the solution.” Zo hoop ik dat zwangeren straks hun keuzes ten aanzien van hun boodschappen met volledige keuzevrijheid kunnen maken. Met dus de kans om vrij te kiezen voor haar eigen smaak muesli en dat haar keus gerespecteerd wordt.

Dankjewel

Voor nu dankjewel voor je betrokkenheid en steun voor hetbuikencollectief.nl. En mocht je vragen hebben, suggesties of opmerkingen. Ik hoor ze graag!

Voor zwangeren:

Wil jij zelf regie houden tijdens je zwangerschap en bij je bevalling? Doe mee met ons online programma!

Unieke e-learning. Aansprekende video’s met specialisten leggen je alles uit wat je als zwangere wil weten. Het helpt je zelf regie te houden bij de beslismomenten en leert je succesvolle ontspanningstechnieken. Zelf niet zwanger? Deel het gerust met alle zwangeren in je omgeving!

Voor zorgprofessionals:

11 december of bij jouw verloskundigenpraktijk of VSV gezamenlijk.

Nascholing voor zorgprofessionals die Gezamenlijke besluitvorming goed in de vingers willen krijgen. Die de kracht van co-creatie met de cliënt willen benutten. Een dag waarin je waardevolle coachingstechnieken bijleert, als ondersteuning voor hoe je vertrouwen kunt versterken bij je cliënt. Hoe om te gaan met weerstand en angst bij je cliënt.

Investeer in jezelf en kom 11 december naar Driebergen voor deze nascholing.  6 accreditatie punten van de KNOV. Voor meer informatie kijk op de website www.hetbuikencollectief.nl

Eerdere deelnemers aan deze nascholing vertelden erover.

‘Erg leuk!’

‘Niet alleen zitten en luisteren, vooral veel doen!’

‘Nieuwe handvatten gekregen waar ik wat mee kan’

‘Waardevolle nieuwe inzichten gekregen.’

‘Aanrader voor iedere zorgverlener!’