Hoe gaat het echt?

Onderzoek Positieve Gezondheid Geboortezorg

Vanaf februari 2021 is vanuit Het Buikencollectief een onderzoek van start gegaan naar de invloed van Positieve Gezondheid op de gezondheid en het welzijn van aanstaande moeders tijdens de zwangerschap. Positieve Gezondheid is een relatief nieuw concept dat bijdraagt aan het vermogen om met fysieke, emotionele en mentale uitdagingen in het leven om te gaan. In plaats van dat het accent ligt op wel of niet ziek zijn, wordt juist meer aandacht besteed aan een betekenisvol leven. De focus ligt hierbij op veerkracht en de eigen regie voeren.

 

De effectiviteit van Positieve Gezondheid is in een aantal actuele onderzoeken al aangetoond; deelnemers voelden zich meer verbonden met hun omgeving, zelfstandiger en weerbaarder in termen van gezondheid. Des te interessanter is het om te onderzoeken wat deze benadering kan betekenen voor aanstaande moeders, juist omdat deze gevoelens tijdens en vlak na de zwangerschap nog wel eens willen ontbreken. Emma de Vries gaat dit onderzoek uitvoeren. Lees hier meer over op Emma.

Voor dit onderzoek hebben we zwangere vrouwen geworven onder onze cursisten van maximaal 30 weken zwanger zijn. Gedurende het onderzoek zijn er 3 tot 5 afspraken gepland waarbij Positieve Gezondheid is toegepast, waarbij steeds een korte vragenlijst werd afgenomen en een gesprek heeft plaatsgevonden. In verband met de Corona maatregelen zijn deze afspraken online geweest.

De resultaten van het onderzoek zijn inmiddels verwerkt.

Resultaten van het onderzoek:

Het onderzoek naar de invloed van Positieve Gezondheid op de leefstijl van zwangere vrouwen en de potentie in de geboortezorg heeft veelbelovende resultaten opgeleverd. Tijdens dit onderzoek heeft Emma de Vries periodieke coachingsgesprekken gevoerd met vrouwen tijdens hun zwangerschap, op basis van Positieve Gezondheid. Daarbij lag de focus op de persoonlijke wensen en behoeften van de vrouw, en het nemen van de eigen regie. Enkele highlights uit de resultaten:

  • Duidelijke, concrete doelen
  • Gevoel van verantwoordelijkheid
  • Bewustzijn en inzicht in eigen keuzes
  • Positieve motivatie
  • Persoonlijke benadering

De conclusies van dit onderzoek bieden een innovatieve blik op de toekomst van de geboortezorg die we graag concreet willen maken in samenwerking met verloskundigen. Bij interesse in een geaccrediteerd webinar of training op dit vlak zijn wij te benaderen via info@hetbuikencollectief.nl.