Oxytocine, een bijzonder goedje

Deze keer neem ik je mee in een ontdekkingsreis over oxytocine. Oxyto wattes? Waar heb je het over?

Waar komt dat mooie woord vandaan? 

 Waar komt dat mooie woord vandaan? Ik vind op Wikipedia een antwoord. Oxytocine is ontdekt in 1909, toen de Britse farmacoloog Henry Dale erachter kwam dat een, uit menselijke hersenen afkomstige, substantie contracties kon veroorzaken bij zwangere katten.

Hij noemde deze stof naar het Griekse woord (ὠκυτοκία/ὀξυτοκία; ōkutokía/oxutokía) voor “snelle geboorte”. 

Dus vanaf het begin van het bestaan van dit woord is er een koppeling geweest met de bevalling. Interessant! 

Waar ontstaat dit mooie goedje in je lichaam?

In ons online e-health programma hebben we een module die meer vertelt over hoe je lichaam dit stofje aanmaakt. Mesologe Michelle Jongschaap legt in een korte video uit hoe dit hormoon gemaakt wordt, in onze hersenen. De hypothalamus is de producent en de hypofyse verstrekt het stofje als er bepaalde trigger factoren aanwezig zijn. Deze trigger factoren kunnen van alles zijn, en kunnen tijdens een zwangerschap ook anders worden. Een fijne geur, aanraking, iemand zien die je lief hebt of iets moois, het horen van een prettig geluid, het kan van alles zijn. In deze module nodigen we onze deelnemers uit om te gaan ontdekken wat hun triggers zijn om oxytocine te gaan ervaren. Een leuke oefening die ongetwijfeld plezier brengt J Want een hoog oxytocinegehalte wordt geassocieerd met een gevoel van vertrouwen en verbondenheid. Dat is fijn toch?

Waarom is er synthetische oxytocine?

Als het lichaam dit stofje zelf kan maken en we weten welke triggers je kunt toepassen om het stofje te gaan produceren, waarom zou je er dan meer van willen hebben, vraag ik me af? In sommige situaties heb je het stofje nodig en is het eve

n niet voldoende voor handen, vanuit je eigen productie. Er is een synthetische variant op de markt gekomen, die verschillende werkingen heeft.

Zo kan toediening ervan de bevalling opwekken, de bevalling voorspoedigen en het bloeden na de bevalling verminderen. Soms wordt het middel door een infuus toegediend, soms krijg je een prik in je been.

Wat weten we van het gebruik en wat niet?

Mooi dat het voor handen is en belangrijk dat elke vrouw tijdens haar bevalling hierover kan beschikken als het nodig is. We weten steeds meer over de gevolgen van synthetisch oxytocine. En die consequenties wil je ook weten als je een afweging maakt over het wel of niet gebruiken van deze synthetische variant.

Wat is mijn eigen ervaring?

Mijn eigen eerste bevalling begon met het breken van mijn vliezen. Een euforisch moment. Daarna rommelde het wat, maar de echte weeën zetten niet door. Dus na een heleboel uren aankijken, moest ik me melden in het ziekenhuis en moest ik een inleiding krijgen. Ik zal eerlijk bekennen, dat ik toen niet eens wist dat in dat infuus synthetische oxytocine zat. Ik kreeg een inleiding. Ook wist ik niet dat dit een keuze was en dat ik niet verplicht was het protocol te volgen. Ik weet wèl dat ik op een gegeven moment, vol in de weeën, graag wilde stoppen met het infuus en mijn eigen lichaam de gelegenheid wilde geven om het zelf over te nemen. Dat mocht niet. Dus ik heb de hele rit uitgezeten en mijn bevalling op synthetische oxytocine ‘gedaan’.  Bij mijn tweede bevalling heb ik een prik in mijn bovenbeen gekregen zonder dat ik daar echt een bewuste keuzemoment heb ervaren.

Eerlijke voorlichting

Waar mijn pleidooi om gaat, is dat het belangrijk is om eerlijk voor te lichten wat we weten over de effecten van het gebruik van synthetisch oxytocine. Dat het belangrijk is vervolgonderzoek te doen, om meer te weten te komen over de gevolgen, ook voor de baby. Ook een baby maakt oxytocine aan tijdens een bevalling. Hoe reageert die op de synthetische variant die binnenkomt via de navelstreng tijdens een bevalling? Ik weet van homeopaten dat zij van mening zijn dat dit gevolgen heeft voor de baby.

Bouwen aan vertrouwen

Ik hoop dat vrouwen, mannen en kinderen bij zichzelf gaan ontdekken wat triggers zijn om meer oxytocine te produceren. Mijn passie is ‘bouwen aan vertrouwen’. Dus als oxytocine geassocieerd wordt met een gevoel van vertrouwen, dan wil ik er graag aan bijdragen dat dit op natuurlijke wijze geproduceerd wordt. Dus ik kreeg, al schrijvende aan deze blog, een idee voor het symposium van Less is More dat totaal gaat over oxytocine.

 

Free Giraffe Hugs

Ooit heb ik me met carnaval verkleed als giraffe en liep ik rond door Maastricht met een bord Free Giraffe Hugs. Het bracht me naast hugs ook leuke ontmoetingen met vreemden. Ik ga dat pak weer opzoeken en kijken of ik met de zelfbewustzwanger stand tijdens dit symposium nog meer Free Hugs mag geven en zo meer oxytocine in de wereld mag brengen.

Dankjewel

Dankjewel voor je betrokkenheid en steun voor hetbuikencollectief.nl. En mocht je vragen hebben, suggesties of opmerkingen. We horen ze graag!

Hartelijke groet,

 

 

Voor zorgprofessionals:

Op maat gemaakt, als nascholing, teamuitje, heide-dag inspiratie. 

Nascholing voor zorgprofessionals die de 4 C’s (wat vindt de client belangrijk) en Samen Beslissen, oftewel Gezamenlijke besluitvorming, goed in de vingers willen krijgen. Die de kracht van co-creatie met de cliënt willen benutten. Een dag waarin je waardevolle coachingstechnieken leert, die jij in kunt zetten om het vertrouwen te versterken bij je cliënt, waardoor je haar kunt ondersteunen bij het omgaan met weerstand en angstgevoelens.

Eerdere deelnemers aan door ons verzorgde nascholingen vertelden erover.

‘Erg leuk!’

‘Niet alleen zitten en luisteren, vooral veel doen!’

‘Nieuwe handvatten gekregen waar ik wat mee kan’

‘Waardevolle nieuwe inzichten gekregen.’

‘Aanrader voor iedere zorgverlener!’

Voor zwangeren:

Wil jij zelf regie houden tijdens je zwangerschap en bij je bevalling? Doe mee met ons (gratis) online programma! Klik hier.

Dit is een unieke e-learning. Aansprekende video’s met specialisten leggen je alles uit wat je als zwangere wil weten. Het helpt je zelf regie te houden bij de beslismomenten en leert je succesvolle ontspanningstechnieken. Zelf niet zwanger? Deel het gerust met alle zwangeren in je omgeving!