Op internationaal avontuur ?? ?? ?? ??

Je leest het goed: Zelfbewustzwanger ‘goes international’! We zijn trots op de samenwerking in het PATH onderzoeksproject. Samenwerken met professionals en hopelijk andere cliëntvertegenwoordigers uit Verenigd Koninkrijk, België en Frankrijk! Wat ons verbindt is een gemeenschappelijke missie. Hoe kunnen we (aanstaande) ouders ondersteunen om zich mentaal vitaal/gezond te voelen en de terugkeer naar werk soepel(er) te laten verlopen? In deze blog deel ik met je over dit internationale avontuur.

Mijn eerste vraag: wat is mentaal gezond zijn?
Mentaal gezond/vitaal zijn. Wat wordt daarmee bedoeld? Mentaal, dus in mijn hoofd, daar gaat het om. En om mijn gezondheid. Wanneer voel ik me mentaal gezond? Is dat alleen als ik blije gevoelens heb, me gelukkig voel? Of ben ik ook mentaal gezond

als ik gevoelens zoals angst ervaar? Wanneer zijn angstige gevoelens er in die mate dat ik niet meer mentaal gezond ben? Wat is de plek van mijn gedachten? Zijn er ‘gezonde’ gedachten en ‘ongezonde’ gedachten?

Zorgen tijdens de zwangerschap, mijn ervaring
Mijn zwangerschap was lang niet altijd een feestje. Ik ervaarde een rollarcoaster van gevoelens, piekerde over de grote veranderingen die op komst waren, en observeerde met gemengde gevoelens wat er gebeurde met mijn lichaam. Tja, je kunt zeker stellen dat er van alles ‘langs’ en ‘op’ kwam tijdens mijn zwangerschappen. Hoe mentaal gezond was ik? Ik heb mezelf deze vraag niet letterlijk gesteld.

Wat werkt om te versterken?
Kunnen we voorbij deze vraag, wat is gezond, wat is ongezond, kijken naar de vraag hoe kun je de mentale gezondheid versterken? Ik denk van wel.

Tijdens de bijeenkomst in Antwerpen komen deze elementen aan bod.

Wat helpt bij het versterken van je mentale gezondheid? Wat kan ik daaruit halen als ik op dit moment zwanger zou zijn? Deze tips hoor ik:

  • Bewustzijn ontwikkelen over je gevoelens en gedachten. Regelmatig jezelf te bevragen wat gaat er in je me om?
  • Het beleven van angstgevoelens of zorgen, is niet iets om me voor te schamen. “Pregnancy and birth is a colourful cloud”. (Zwangerschap en bevallen zijn een kleurige wolk) Het is niet de roze wolk die vaak wordt voorgeschoteld.
  • Praat over je gevoelens en zorgen, deel je gevoelens, krop ze niet op. “You are not born a parent” (Je wordt niet als ouder geboren)
  • Vraag om hulp of ondersteuning. “It takes a villages to raise a child” (Voor het opvoeden van een kind is een heel dorp nodig)

En dit zijn dus bruikbare tips die ik graag met je deel!

Samen de boodschap de wereld in brengen
De campagne start binnenkort om deze boodschap in de verschillende landen uit te dragen. De plaatjes die we daarvoor gaan gebruiken hebben een eigen logo. Deze staat hiernaast. Ik hoop dat je deze berichten via social media langs zal zien komen.

Bouwen aan vertrouwen
De samenwerking in dit internationale project geeft mij een gevoel van vertrouwen. In Nederland werken we samen in een leuk team Fabiënne, Jacobien, Angelique. Het Maasstad ziekenhuis in Rotterdam is de Nederlandse projectleider van dit project.

Meer te leren en samen te werken
In PATH gebeurt nog veel meer. Er zijn online en off line trainingen die in deze verschillende landen aangeboden worden. Voor verschillende doelgroepen: mensen met een kinderwens, aankomende ouders, jonge ouders, zorgprofessionals. We delen in dit project onze ervaringen om van elkaar te leren en elkaar te inspireren. Het e-health programma van zelfbewustzwanger is in dit project een voorbeeld van een on-line training voor aankomende ouders, gemaakt en aangeboden door onze cliëntenorganisatie. Geweldig gaaf dat we dit mogen en kunnen delen. De cliënt aan tafel in dit project!

Een tweede onderwerp
Een tweede onderwerp waar dit project over gaat, is hoe werkgevers hun rol kunnen nemen om mental health te stimuleren bij jonge ouders die hun werknemers zijn. Daar deel ik meer over in een volgende blog

Wat kun jij verwachten?
Binnenkort kun je verwachten dat we vragenlijst zullen uitzetten. Dat gaat ons helpen om een beeld te krijgen hoe mentaal gezond aankomende moeders zich voelen. Ik hoop dat je ons gaat helpen om deze vragenlijsten te verspreiden.

Dankjewel
Dankjewel voor je betrokkenheid en steun voor hetbuikencollectief.nl. En mocht je vragen hebben, suggesties of opmerkingen. Ik hoor ze graag!

Voor zorgprofessionals:
Op maat gemaakt, als nascholing, teamuitje, heide-dag inspiratie. 

Nascholing voor zorgprofessionals over Samen Beslissen, oftewel Gezamenlijke besluitvorming.  Je leert hoe de kracht van co-creatie met de cliënt te benutten. Een dag waarin je waardevolle coachingstechnieken leert, die jij in kunt zetten om het vertrouwen te versterken bij je cliënt, waardoor je haar kunt ondersteunen bij het omgaan met weerstand en angstgevoelens.

Eerdere deelnemers aan door ons verzorgde nascholingen vertelden erover.
‘Erg leuk!’
‘Niet alleen zitten en luisteren, vooral veel doen!’
‘Nieuwe handvatten gekregen waar ik wat mee kan’
‘Waardevolle nieuwe inzichten gekregen.’
‘Aanrader voor iedere zorgverlener!’

 

 

Voor zwangeren:
Wil jij zelf regie houden tijdens je zwangerschap en bij je bevalling? Doe mee met ons (gratis) online programma! Klik hier.
Dit is een unieke e-learning. Aansprekende video’s met specialisten leggen je alles uit wat je als zwangere wil weten. Het helpt je zelf regie te houden bij de beslismomenten en leert je succesvolle ontspanningstechnieken. Zelf niet zwanger? Deel het gerust met alle zwangeren in je omgeving!