Omdenken in de geboortezorg

Creativiteit en vernieuwing wordt geboren als je op zoek gaat naar de onhaalbaarheid van een voorstel 😉

Hoe ontstaat vernieuwing? Wat werkt vernieuwing tegen?

Komt er een voorstel of project langs in een overleg, dan is vaak de eerste vraag die er gesteld wordt: Is dit wel haalbaar?

“Door die vraag te stellen rem je – vaak onbewust – vernieuwing. Haalbaarheid is namelijk een gegeven dat uitgaat van bestaande kennis en modellen; het gaat om een oordeel op basis van ervaring uit het verleden.” lees ik op de coachingskalender. Zelfbewustzwanger.nl is in december 2014 gestart vanuit een droom. En ik had een idee om die droom werkelijk te maken. In mijn ontmoetingen met professionals, instanties, besluitvormers, kwam ik er achter hoe de ‘haalbaarheids-vraag’, regelmatig valt.

Ook zie ik het verlangen naar vernieuwing in de geboortezorg. In deze blog wil ik je inspireren om creativiteit aan te boren en samen ervoor te gaan dat het wél kan. De cliënt echt een stem te geven en met de cliënt-(vertegenwoordiger) te co-creëren. Er gaan nieuwe deuren open. We gaan een Stichting worden en zijn op zoek naar mensen die mee willen omdenken om nieuwe deuren te openen.

Echte vernieuwing

“Echte vernieuwing start niet met de vraag naar haalbaarheid. Zou bij een reisbureau een businesscase gebaseerd op internet in 1992 goedkeuring hebben gekregen? Zou in het jaar 2000 een projectvoorstel voor Facebook het hebben gehaald binnen een IT-bedrijf?

Vernieuwing start vanuit een droom en vanuit een idee om die droom concreet te maken. Haalbaarheid is niet de essentie; wenselijkheid is de drijfveer. Met mensen die erin geloven en zich ervoor inzetten.

Ga dus op zoek naar de onhaalbaarheid van een voorstel, project of idee: dat stimuleert om ieders creativiteit aan te boren om te bewijzen dat het wél kan!”

Deze tekst komt van de coachingskalender van Attie Boers en vind ik heel inspirerend.

De start van zelfbewustzwanger 2014, van droom naar vorm

In 2013 en 2014 heb ik samen met Kim Boersma een businesscase gemaakt voor een cliëntenorganisatie die staat voor de gezonde zwangeren. Een organisatie die de belangen van deze grote groep vrouwen vertegenwoordigt. Er bevallen immers 170.000 vrouwen per jaar. Bij elk gesprek oogsten we erkenning dat dit inderdaad voor Nederland gewenst was. Ook kregen we elk gesprek de haalbaarheidsvraag. En dat resulteerde in: ‘Nee, dat is niet haalbaar.’ ‘Nee, daar is geen budget voor.’ ‘Nee, zo ver zijn we nog niet.’ ‘Nee, als ik dat ga doen, dat is niet haalbaar met de andere afspraken die ik heb.’ 

Voor Kim kwam in november 2014 het moment om te stoppen. Voor mij was in december 2014 het moment dat ik onderkende dat ik zo diep geloof had in deze droom, dat ik door wilde gaan. En zo heb ik al brainstormend onder de kerstboom met mijn partner Peter h

et idee vormgegeven om de droom concreet te gaan maken. Om van praten over naar doen te gaan.

Mensen die erin geloven

Ik ben steeds op zoek naar mensen die er ook in geloven dat co-creatie met de cliënt (vertegenwoordiger) kan. Die vind ik. Zo ben ik über trots op de samenwerking in co-creatie die ik heb gedaan om samen met 14 professionals ons e-health programma te maken, waar vele honderden zwangeren inmiddels aan mee hebben gedaan en op dit moment nog doen.

Ook het onderzoeksproject met Academie Verloskunde Maastricht om een e-learning over ‘Samen Beslissen’ te maken voor zorgverleners, staat bovenaan mijn lijst: co-creatie kan wel degelijk. In dat project heb ik ervaren dat mijn ‘stem’, mijn expertise als cliëntvertegenwoordiger als gelijkwaardig werd gezien. Deze ervaringen zijn echt de dobber waarop ik hetbuikencollectief.nl kan laten drijven.

Vernieuwing in de geboortezorg

Willen we vernieuwing in de geboortezorg en de cliëntvertegenwoordiger ècht een stem geven om samen, vanuit gelijkwaardigheid, te co-creëren, dan zullen we ons bewust moeten zijn van deze haalbaarheidsvraag. Door hiervan bewust te zijn, open je de weg naar creativiteit en nieuwe vormen. Al omdenkend, gaat we op zoek naar de onhaalbaarheid van het voorstel, en openen we nieuwe deuren.

 

Op zoek gaan naar wat wèl kan

Er is zo veel creativiteit beschikbaar in al die gedreven mensen die ik ontmoet. Samen met mijn team Miranda, Jo-Anne en Sasja zijn we samen bezig om op zoek te gaan naar wat wèl kan. En we denken dat het goed is om de weg in te slaan om een Stichting te gaan worden. Dus ben jij in voor vernieuwing, ben jij je bewust van de kracht van omdenken, we kijken uit naar mensen die samen willen co-creëren aan deze droom. Misschien zie je kans om je in te zetten als vrijwilliger met jouw talent in een p

roject? Misschien wil jij graag in het bestuur van onze te vormen stichting? Laat het weten! Dan verkennen we co-creërend de mogelijkeden.

Al omdenkend komen we er wel 😉

Dus….

Deel jouw reactie op de vragen door te reageren op deze blog! Wij horen graag je mening en nemen dat mee in de doelen die wij ons stellen en de manier waarop wij invulling geven aan onze activiteiten. Mail ons op info@hetbuikencollectief.nl

Dankjewel

Dankjewel voor je betrokkenheid en steun voor hetbuikencollectief.nl. En mocht je vragen hebben, suggesties of opmerkingen. We horen ze graag!

Voor zorgprofessionals:

Op maat gemaakt voor jou(w) VSV: nascholing, workshops, advies bij opzetten moederraad, heide-dag inspiratie.

Bekijk de website en doe inspiratie op. Vele verloskundigen, gyneacologen en managers zijn je voorgegaan.

Voor zwangeren:

Wil jij zelf regie houden tijdens je zwangerschap en bij je bevalling? Doe mee met ons online programma! Klik hier

Dit is een unieke e-learning. Aansprekende video’s met specialisten leggen je alles uit wat je als z

wangere wil weten. Het helpt je zelf regie te houden bij de beslismomenten en leert je succesvolle ontspanningstechnieken. Zelf niet zwanger? Deel het gerust met alle zwangeren in je omgeving!