De nieuwe Funda voor de geboortezorg is in de maak!

Zoek je een huis? Dan kijk je op Funda en begint je verkenning daar naar je nieuwe droomhuis. Ben je zwanger? En zoek je jouw verloskundige? Of waar te gaan bevallen? Tja dan moet je het nodige doen om een goede vergelijking te maken. Zou dat niet handig zijn als je net als op Funda, alle info lekker overzichtelijk bij elkaar hebt? Dat is er nu nog niet, maar aan de nieuwe Funda voor de geboortezorg wordt nu hard gewerkt! En met 10 minuten van jouw tijd kun jij ook meehelpen!

ben-jij-recent-bevallen-heb-jij-30-60-min-tijd-om-jouw-ervaring-te-delen-voor-een-wetenschappelijk-onderzoek-6

De begeleider die bij je past

meningen

Even heel eerlijk zijn. Bij mij was dit kwartje dus niet gevallen toen ik zwanger was. Ik woonde nog maar net bij mijn lief in. Zijn huis stond in een voor mij totaal nieuw dorp.  Joepie zwanger! Ik vroeg aan de assistente van de huisarts: ‘waar zit de verloskundige?’. Een paar straten verderop ging ik op intake. Wist ik veel dat ik in de stad zo’n 10 minuten verderop ook verloskundigen waren waar ik heen mocht/kon? Ik denk dat ik in totaal wel 8 verschillende praktijken had kunnen kiezen…

Gemiste kans

Oké. Gemiste kans deze keer. In december 2014 maakte ik een rotklap op de ijsbaan, pols gebroken…. Pols gezet, maar operatie was toch het advies. Bij mijn lokale ziekenhuis? Uhmmm. Nee dit keer ging ik op onderzoek uit. Advies inwinnen bij mijn huisarts en zelf op onderzoek bij ZorgkaartNederland.nl Een serie verschillende opties om uit te kiezen. Een bewuste keuze. Gelukkig allemaal goed gekomen. Een traject van pak en beet 9 maanden en ik kijk ik erg tevreden terug.

‘Kundigen’ en ‘logen’

Zo’n pols is misschien wat gemakkelijker. Je hebt nodig: 1 chirurg en 1 handtherapeut. Een zwangerschap is dat van te voren wat lastig in te schatten. Blijft het bij 1 verloskundige, of krijg je er 4? Of krijg je te maken met een pallet aan ‘kundigen’ en ‘logen’? De tijd zal het leren.

Zorgkaartnederland

Zoek je op zorgkaartnederland als zwangere dan is daar maar heel beperkte informatie te vinden. Dat kan beter! Zou het niet heerlijk zijn als wij zwangeren net als we bij het zoeken van een huis ons op Funda richten, we ook een Funda voor de geboortezorg hebben?  Een overzichtelijke manier onze speurtocht aan te gaan. Wie past bij mij? Bij ons?

In de maak

De funda voor de geboortezorg is in de maak. We werken eraan! Samen met het NPCF, de Patiëntenfederatie Nederland, werken we aan een onderzoek naar welke informatie er op deze ‘Funda’ moet komen.

werk-in-uitvoering

En hier kom jij in het verhaal 🙂

Want ben jij zwanger en/of minder dan 3 jaar geleden moeder geworden? Geef dan antwoord op een korte vragenlijst. Daarmee onderzoeken we wat belangrijk is om zo’n goede ‘Funda’ te maken. Jouw ervaringen en wensen worden gebruikt om te bepalen welke informatie geboortezorgorganisaties beschikbaar moeten maken voor (aanstaande) zwangeren. Met als doel de geboortezorg verder te verbeteren.

De vragenlijst

Invullen van de vragenlijst  vraagt +/-10 min van je tijd. Je vindt hem op:

https://vragenlijst.dezorgvraag.nl/ervaringengeboortezorg

De te nemen stappen

Door de antwoorden te analyseren komt er een set met vergelijkingscriteria. Dan volgt een periode dat de geboortezorgorganisaties die gegevens moeten gaan aanleveren. Daarna kunnen we bouwen aan de Funda voor de geboortezorg. En met een beetje wind mee, kunnen we eind 2018 zoiets hebben als er nu is voor ziekenhuizen. https://www.zorgkaartnederland.nl/vergelijkingshulpen

Geen overbodige luxe toch in een land als het onze waar 175.000 vrouwen per jaar een baby krijgen!

Werk jij als zorgverlener met zwangeren vrouwen?

Dan zou het super zijn als je deze blog doorstuurt of de Facebookpost deelt op je eigen pagina.

Dankjewel voor je steun! En mocht je vragen hebben, suggesties of opmerkingen. We horen ze graag

Voor zwangeren:

Maandag 3 oktober  start nieuwe groep 

Wil jij zelf regie houden tijdens je zwangerschap en bij je bevalling? Op maandag 3 oktober is er weer een nieuwe kans voor alle zwangeren van Nederland om mee te doen met ons online programma!

Unieke e-learing. Aansprekende video’s met specialisten leggen je alles uit wat je als zwangere wilt weten. Het helpt je zelf regie te houden bij de beslismomenten en leert je succesvolle ontspanningstechnieken. Zelf niet zwanger? Deel het gerust met alle zwangeren in je omgeving! We starten elke eerste maandag van maand een nieuwe groep.

ik doe mee oranje

Voor zorgprofessionals:

Dinsdag 11 oktober 

Nascholing voor zorgprofessionals die de kracht van co-creatie willen versterken. Een dag waarin je waardevolle coachingstechnieken bijleert hoe je vertrouwen kunt versterken bij je cliënt. Hoe om te gaan met weerstand en angst bij je cliënt. Kom 11 oktober naar Driebergen voor deze nascholing.  6 accreditatie punten van de KNOV. Voor meer info klik hier of op de knop hiernaast. Gelijk aanmelden? Klik hier.

Schermafbeelding 2016-06-06 om 14.05.04