Niet zomaar een steen…

“Neem een voorwerp mee dat voor jou symbool staat voor Stichting Zelfbewustzwanger” was een van de huiswerkopdrachten die onze bestuursvoorzitter, Jitske Wildschut, meegaf ter voorbereiding op de hei(strand)dag vorige week. Ik moest direct denken aan een mooie steen die ik jaren geleden een keer had gekocht. Maar ik wist eigenlijk niet zo goed waarom precies, het was puur een ingeving. Ik liep weg achter m’n computer en naar de spiegel waar ik hem ter decoratie had neergelegd. Nog steeds vond ik hem even mooi als toen ik hem de eerste keer in mijn handen had. Zo bijzonder, een steen met water erin. Maar ik had geen idee wat voor soort steen het was, dus ik ging snel even Googlen. Het was een wateragaat, maar dat zei me niet zoveel. Pas toen ik las welke betekenis en werking worden toegedicht aan deze steen kreeg ik toch een beetje kippenvel. Misschien ben ik dan toch wat spiritueler dan ik dacht…

Deze tekst kwam ik tegen op internet over de steen:

“Een wateragaat is een agaat met oerwater dat is ingesloten. Water staat voor het gevoelselement en de Agaat voegt daar de naar binnen gerichte blik en de afgrenzende en beschermende invloed aan toe.  Agaat werkt aardend, stabiliserend en beschermend. De steen werkt kalmerend, laat je veilig voelen en zorgt voor zowel geestelijke als emotionele rust en balans. Het helpt jezelf accepteren en helpt vertrouwen hebben in jezelf. Fysiek heeft agaat een positieve werking op het immuunsysteem, het zenuwstelsel en zenuwpijn. Door haar beschermende werking is het een goede steen voor vrouwen om tijdens de zwangerschap te dragen. Ook omdat het groei stimuleert en positieve werking op de baarmoeder heeft. De energie van agaat is zacht en rustig.”

Je zult begrijpen dat ik hier dus kippenvel van kreeg, want deze steen beschrijft precies wat ik wens voor zwangere vrouwen.

Een nieuw leven bij je dragen en op deze wereld zetten kan ertoe leiden dat je een andere versie van jezelf leert kennen; een oerversie.  Een versie van jezelf waarbij alle maskers afgaan. Een versie van jezelf die puur en rauw is. Hoe meer je jezelf kunt zijn tijdens je zwangerschap en bevalling, hoe meer rust en kracht je kunt ervaren. Het is niet altijd makkelijk om dat te bereiken, want soms zijn er veel lagen die eerst doorbroken moeten worden. Lagen die alles te maken hebben met hoe het leven je heeft gevormd, met hoe je je hebt aangepast en hoe je jezelf hebt beschermd. Soms zijn die lagen hard, misschien wel zo hard als steen. Maar een geboorte van een kindje is van nature een proces van verzachting. Je lichaam wordt letterlijk zacht/week zodat je kindje makkelijk naar buiten kan. Als je je ook geestelijk kunt ontspannen en dichtbij jezelf kunt blijven dan helpt dat je lijf. En hoe mooi zou het zijn als je juist bij je bevalling, een super intiem moment, dichterbij jezelf kunt zijn dan je misschien wel ooit bent geweest. Net als bij deze steen, kan het een moment zijn dat je een doorkijkje kan hebben naar binnen, naar die prachtige kern. En wat kan verzachting dan toch eigenlijk bijzonder krachtig zijn. 

Ik wens alle zwangere vrouwen en hun ongeboren kinderen een zacht geboorteproces toe. In een omgeving waar de zwangere vrouw 100% zichzelf  kan zijn en waar ze volledig in haar (oer)kracht staat. Waar haar grenzen worden gerespecteerd en haar stem doorslaggevend is.

Anouk Kaiser, directeur a.i.