Keuzes maken die goed voelen vanuit je hoofd èn je hart!

Als je voor de eerste keer zwanger bent, dan gaat er een nieuwe wereld voor je open. Er zijn heel veel dingen waar je nog nooit eerder over hebt hoeven nadenken en je kan ook niet altijd voorspellen hoe het loopt. Soms is het niet mogelijk om vast te houden aan je bevalplan, maar dan is het alsnog belangrijk om al je opties te kennen en keuzes te maken die bij jou passen. Er is een handig stappenplan dat je hierbij kan helpen. Dit stappenplan heet BRAINS. Je kunt deze hieronder bekijken en downloaden. Wil je deze in een andere taal ontvangen, stuur ons dan even een mailtje. Dit stappenplan komt ook uitgebreid aan bod in ons gratis online zwangerschapscursus. Je kunt het op heel veel verschillende manieren gebruiken. Je kunt hier ook een interview lezen over hoe en wanneer je BRAINS kunt toepassen.

De 6 stappen van de BRAINS-methode zijn goed om samen met je bevalpartner door te nemen. Zo kan hij of zij bijvoorbeeld tijdens je bevalling ervoor zorgen dat er zoveel mogelijk wordt vastgehouden aan de wensen van je bevalplan. Als er dan iets anders wordt voorgesteld dan jullie van tevoren hadden bedacht, dan kan hij of zij de vragen stellen van het stappenplan en kan jij je concentreren op de bevalling. Dat helpt je om – ook als het anders loopt – nog steeds bewust keuzes te maken en de regie te behouden. Om met een goed gevoel terug te kijken op je bevalling is het heel belangrijk dat jij steeds zelf bepaald wat er gebeurd.

Tips van andere vrouwen en keuzehulp in meerdere talen

Ontdek hoe andere vrouwen de BRAINS-methode hebben toegepast tijdens hun zwangerschap. Je kan het stappenplan op zoveel verschillende manieren inzetten. Vaak gaat het over het wel of niet laten uitvoeren van een medische interventie: elke handeling die een zorgprofessional bij je kan uitvoeren. Je kan het ook toepassen om keuzes te maken voor je bevalplan of omtrent prenatale screening, aanvullende echo’s, etc. Op ons You Tube kanaal vertellen meerdere vrouwen (ook zorgprofessionals) in meerdere talen hoe je keuzes kunt maken op grond van de BRAINS-methode. Wordt jij hierdoor geïnspireerd en vind je het leuk om zelf een vlog te maken, misschien wel in een andere taal? Stuur ons dan zeker even een mailtje.

 

Maria is moeder en kraamverzorgende in opleiding. Ze vertelt in het Grieks over de BRAINS-methode.

In deze Coronacrisis passen we ons allemaal aan. Maar als je zwanger bent, dan is het toch belangrijk dat je stilstaat bij wat voor jou belangrijk is. Een zwangerschap, bevalling en de kraamtijd is zo bijzonder. Het zijn dingen die je voor de rest van je leven bij zullen blijven. Je mag dus echt kritisch zijn en vragen stellen. Het is namelijk belangrijk dat jij straks met een goed gevoel kunt terugkijken op alles. De stappen van de BRAINS-methode kunnen je daarbij helpen.

Jitske is moeder van 4 kinderen. Ze vertelt over haar eigen zwangerschappen. Wat komt er veel op je af als je zwanger bent. Er spelen veel dingen waar je nog nooit eerder over hebt hoeven nadenken. En juist tijdens deze Coronacrisis kan het zijn dat het extra lastig is om duidelijkheid te krijgen. Jitske vertelt hoe de BRAINS-methode jou en je partner kan helpen om helderheid te krijgen en te weten wat je opties zijn.

Sirin Akel Yikilmaz is moeder en doula. Een doula is een vrouw die aanvullend op de medische zorg, praktische en emotionele steun biedt tijdens je zwangerschap en bij de bevalling. Sirin geeft in dit filmpje goede tips in het Turks hoe je BRAINS kunt inzetten als je zwanger bent tijdens de Coronacrisis.

Vanessa is zwanger tijdens de Coronacrisis en vertelt over haar eigen ervaring met de stappen van de BRAINS-methode. Het heeft haar geholpen toen ze hoorde dat haar baby groter zou zijn dan gemiddeld. Ze heeft toen doorgevraagd en extra groeiecho’s aangeboden gekregen.

Jamilla is kraamverzorgende in opleiding. Zij vertelt in het Syrisch Arabisch hoe je het stappenplan van BRAINS kunt doen om keuzes te maken op grond van alle relevante informatie en die tegelijkertijd ook goed voelen. Hoe een bevalling precies verloopt is onzeker, elke bevalling is uniek. Juist als het anders loopt dan verwacht, dan helpt deze methode om toch zelf de controle te houden op wat er gebeurt. En dat is heel belangrijk om met een goed gevoel terug te kijken op de bevalling.

Yolande Kusse is doula. Een doula is een vrouw die aanvullend op de medische zorg, praktische en emotionele steun biedt tijdens je zwangerschap en bij de bevalling.

Met deze vlog steekt Yolande een hart onder de riem aan alle zwangere vrouwen in Nederland. Zoek de rust op, ga de natuur in. Je eigen geboorteplan blijft belangrijk, ook in deze crisisperiode. Hoe kun je vasthouden aan je plan? BRAINS is een super handige tool om je daarbij te helpen. Wist je dat deze tool ook uitgebreid terugkomt in onze gratis online zwangerschapscursus? Je kunt je aanmelden via onze website.

Inna is zwanger. Ze vertelt in het Turks hoe het stappenplan van BRAINS je kan helpen om als je in paniek bent toch rustig keuzes te maken. Inna heeft BRAINS als keuzehulp toegepast bij de glucose tolerantie test. Zo fijn dat ze dit met ons heeft willen delen en zo andere vrouwen kan helpen om ook het stappenplan te gebruiken.

Isabel Mercedes is moeder van twee kinderen en doula. Zij legt in het Spaans uit hoe de BRAINS-methode werkt. Hoe je bevalling precies verloopt is onzeker, elke bevalling is uniek. Soms loopt het anders dan verwacht, maar ook dan is het belangrijk dat je zelf beslist wat er gebeurt om met een goed gevoel terug te kijken op de bevalling. Dit stappenplan helpt je daarbij.

In het Farsi (Iraans) vertelt Nasrin over deze handige keuzehulp. Nasrin is moeder van twee kinderen. De BRAINS-methode kan je ook inzetten bij de voorbereiding op je bevalling. Denk bijvoorbeeld eens aan de keuzes die je maakt voor je geboorteplan; o.a. waar je wilt bevallen en wie je er graag bij wilt hebben. Door je partner te vertellen over dit stappenplan kan hij/zij meer betrokken worden bij de bevalling en helpen om keuzes te maken die echt bij je passen.

Sirin is Doula. Ze ondersteunt vrouwen op emotioneel gebied tijdens de zwangerschap, bevalling en kraamtijd. In deze video vertelt ze in het Engels hoe je het stappenplan BRAINS kunt gebruiken. Om met een goed gevoel terug te kijken op de bevalling is het belangrijk dat je zelf de regie houdt over je bevalling. De BRAINS-methode helpt daar bij, want door deze vragen te stellen krijg je goede informatie en weet je of het echt goed voelt.

In deze video geeft Jamilla tips in het Koerdisch hoe je keuzes kunt maken die goed voelen vanuit je hoofd en je hart door het stappenplan BRAINS te gebruiken. In de Coronacrisis zijn er extra maatregelen genomen waar je als zwangere vrouw ook mee wordt geconfronteerd. Dit stappenplan kan je helpen om alle informatie te krijgen die je nodig hebt om keuzes te maken die bij je passen. Uit onderzoek weten we dat het heel belangrijk is om zelf de regie te behouden tijdens je bevalling om er met een goed gevoel op terug te kijken.

Het aanbieden van de BRAINS-methode in meerdere talen is mede mogelijk gemaakt door ZonMw. ZonMw stimuleert gezondheidsonderzoek en innovatie. Lees hier meer over het project dat we in opdracht van ZonMw hebben mogen uitvoeren.

ZonMw-project