Iets wat wèl werkt! Een kans voor jou?

Het belang van positieve communicatie over voeding

Veel vrouwen weten niet hoe ze gezond moeten eten tijdens hun zwangerschap, blijkt uit Amerikaans onderzoek. Ook zwangeren in Nederland hebben vaak vragen over hun voedingspatroon. Zo stond 22 maart op nu.nl.  Net als veel andere voorlichting over voeding, staat ook in dit artikel genoemd welke producten een zwangere moet mijden. Deze voorlichting is waarschuwend ingestoken. Als je gewaarschuwd bent, dan kan je beter kiezen – is de intentie die hieronder ligt. 

Bijvoorbeeld eet geen rauwmelkse producten. Ons brein kent alleen het woordje NIET niet. Een instructie geven met NIET, betekent dat ons brein een vertaling moet maken naar wat wèl.

Van NIET naar WEL

Afgelopen week zat ik aan tafel met Linda Rentes, verloskundige en initiatiefneemsters van het 9 maanden menu. Het 9 maanden menu (http://9maandenmenu.nl/) inspireert zwangere vrouwen welke voeding wèl past tijdens je zwangerschap. Het ontzorgt. Lezers van deze blog die nu zwanger zijn, kunnen kans maken op een gratis 9maandenmenu proefbox ter waarde van € 39,-

Een gewaarschuwd mens telt voor twee. Telt een gewaarschuwde zwangere dan voor vier?

Waarschuwen welke gevaren bepaalde voedingsmiddelen kunnen betekenen voor een zwangere vrouw, is haar wijzen op wat fout is om te doen.

Als er iets is wat voor zwangere vrouwen geldt: Zij willen het graag GOED doen. Menig zwangere heb ik gesproken die onzeker werd ten aanzien van voeding. ‘Oh nee, ik heb dit-of-dat gegeten en nu blijkt dat FOUT te zijn. Hoe erg is dat voor mijn baby? Ik voel me schuldig. Ik schaam me.’ Gevoelens van schuld en schaamte zet je als mens klem. Het blokkeert je. Een compassievolle benadering voor jezelf, is in zo’n situatie het woord spijt te gebruiken. ‘Het spijt me’ tegen jezelf te zeggen en jezelf een nieuwe kans te bieden. 

De positieve benadering

In gesprek met Linda hoorde ik over dit 9 maanden menu. Een mooi initiatief dat uitgaat van de positieve benadering. Het biedt een gevarieerd menu, opgebouwd uit biologische producten compleet met recepten. Vegetarisch, vis en vlees wordt afgewisseld. Fijn zo’n aanbod. Het ontzorgt.

Hoe deze proefbox te winnen?

Ben jij zwanger en zou je deze proefbox willen bemachtigen, reageer dan voor 6 april, door een reactie te geven op deze mail. Ik zal dan ad-random iemand selecteren. Haar zal ik persoonlijk op de hoogte brengen. In mijn volgende blog maak ik bekend wie er gewonnen heeft.

Wil jij meedoen om jouw stem te laten horen namens zwanger Nederland?

De zwangere aan tafel bij het maken van nieuw beleid, is een belangrijk speerpunt waarom hetbuikencollectief.nl is opgericht. Super dat ik verzoeken krijg om aan tafel te schuiven. Dat doe ik uiteraard niet alleen. Daar heb ik andere (aanstaande) moeders en vaders bij nodig. Vandaar in deze blog twee oproepen. Ik stel jou mijn vraag of jij wellicht bij deze bijeenkomsten op de stoel van de zwangere mee wilt werken aan nieuw beleid.

Oproep 13 april

Zelfbewustzwanger.nl is benaderd om deel te nemen aan de invitational conference ten behoeve van het vaststellen van de best haalbare gezamenlijke preventie strategie voor EOGBS. Wat dat is, wordt uitgelegd in deze folder van de KNOV. Deze bijeenkomst zal zijn op 13 april van 1400-1730 in Zeist. Heb jij interesse of vragen, mail me dan. Uiteraard help ik je met informatie en coaching om aan zo’n bijeenkomst deel te nemen. Ikzelf geef deze dag een training aan een groep leidinggevenden, dus kan niet deelnemen.

Oproep 14 april

Voor het onderzoek in Maastricht naar de methodiek ‘Samen Beslissen’ is er een vraag gekomen om mee te werken in een focusgroepbijeenkomst. Ben jij zwanger of kort geleden zwanger geweest, en wil jij met mij mee op 14 april naar Veldhoven naar de bijeenkomst daar van 1130 tot 1330? Deze bijeenkomst gaan we meedenken over hoe deze methodiek van ‘Samen beslissen’ nog meer toegepast kan gaan worden in de geboortezorg. Wil je mee, mail me dan of bel me om te overleggen als je vragen hebt. Eerder schreef ik een blog over dit onderwerp. Je kunt ze hier nog nalezen. En ik maakte een vlog erover. Die kun je hier bekijken.