Het domino effect van interventies

Vast wel eens gehoord van dominostenen..?! Een leuk spelletje om alle steentjes precies zo neer te zetten, dat aan het eind met een klein duwtje de heleboel in beweging komt, en uiteindelijk er geen enkel steentje meer overeind staat. En het opzetten van al die steentjes, dat geeft minstens zo’n kick effect, als het neerkomen van de steentjes. Een en al pret te beleven. Bij een bevalling kennen we ook zoiets als een domino effect. Alleen noemen we dat dan de ‘cascade van interventies’. Dit is vaak minder prettig voor de vrouw. Interventies kunnen absoluut een zegen zijn om vrouwen tijdens een bevalling te ondersteunen waar dat nodig is. Alleen is vaak niet bekend bij vrouwen dat het doen van een ogenschijnlijk milde vorm van een interventie, een verhoogde kans oplevert voor het nodig hebben van een volgende interventie. Dat blijkt uit onderzoek. In deze blog meer daarover. Dit allemaal in het kader van deze week waarin ENCA aandacht besteed aan haar boodschap ‘Echte zorg. Minder interventies’. ENCA staat voor de European Network of Childbirth Associations. In dit netwerk verbinden zich in Nederland verschillende organisaties, waaronder ook wij hetbuikencollectief.nl

Wat weten we uit onderzoek over de cascade van interventies?

Zoek op internet en het is te vinden. ‘Vrouwen zijn bang voor de cascade van interventies’. Onderzocht is in ieder geval dat de elke interventie de kans verhoogt op een volgende, wat leidt tot snel toenemende kosten.

In het artikel van Oudshoorn en Keijzer wordt het zo omschreven:

Handelingen, onderzoeken en technologie zijn prachtig, behalve wanneer ze je belemmeren. Van de opmerkelijke nieuwe technologische interventies bij ontsluiting en uitdrijving zijn we gaan begrijpen dat de ene technologische ingreep waarschijnlijk een volgende interventie noodzakelijk maakt. Dit creëert een ‘cascade’ van ingrepen die uitloopt op een kunstverlossing. We moeten ons steeds opnieuw afvragen: ‘is deze handeling gerechtvaardigd?’, ‘is dit echt nodig?’. ‘Zijn er alternatieven voorhanden voor touche’s en kunstmatig breken van de vliezen?’, ‘Wat gebeurt er als we niets doen?.’

Als een schaap over de dam is…

Ik ben natuurlijk een leek. Ik heb hier allemaal niet voor gestudeerd. Ik ben wel veel bezig met systemisch kijken en systemisch werken. En van daaruit kan ik me wel een voorstelling maken van het fysiologische proces dat zich afspeelt in een vrouwenlichaam dat aan het bevallen is. Een heleboel complexe processen die tegelijk in het lichaam plaatsvinden. Als je daarin gaat interveniëren, gaan de processen anders verlopen en gaat het lichaam anders functioneren. En aangezien het allemaal zo complex is, kan het zo maar zo zijn dat er ongewenste bijeffecten zijn en die moet je dan weer corrigeren etc.

Dus dan lopen er ineens veel meer schapen over de dam…

Het gaat allemaal om bewustzijn

Als het gaat om “Echte zorg. Minder interventies”, dan gaat in de eerste plaats erom dat je je bewust bent van de unieke situatie waarin je je bevindt. Jouw lichaam als vrouw is uniek, jij hebt je eigen unieke ervaring en wijsheid over jouw lichaam en geest. De zorgverlener is ook uniek, met de eigen ervaringen die hij of zij heeft. En er is de wijsheid van de medische wetenschap. Het gaat erom dat we gaan voor maatwerk, individuele persoonlijke zorg. Dat kan alleen als we ons bewust zijn van alle beschikbare wijsheid die tot onze beschikking staat om tot dit maatwerk te komen. Iedere bevalling is immers uniek. En iedere bevalling heeft grote impact op alle gezinsleden die erbij betrokken zijn.

Een handvat voor de praktijk:

De BRAINS methode is een handvat dat in de praktijk toegepast kan worden om je bewustzijn in te zetten. Zodat je de beste keuzes maakt, wat dus tot maatwerkzorg leidt.

Dankjewel

Dankjewel voor je betrokkenheid en steun voor hetbuikencollectief.nl. En mocht je vragen hebben, suggesties of opmerkingen. We horen ze graag!

 

Ons aanbod voor jou!

Voor zorgprofessionals:

Op maat gemaakt, als nascholing, teamuitje, heide-dag inspiratie. 

Nascholing voor zorgprofessionals die deze 4 C’s en Samen Beslissen, oftewel Gezamenlijke besluitvorming goed in de vingers willen krijgen. Die de kracht van co-creatie met de cliënt willen benutten. Een dag waarin je waardevolle coachingstechnieken leert, die jij in kunt zetten om het vertrouwen te versterken bij je cliënt. en haar kunt ondersteunen bij het omgaan met weerstand en angstgevoelens.

Eerdere deelnemers aan door ons verzorgde nascholingen vertelden erover.

‘Erg leuk!’

‘Niet alleen zitten en luisteren, vooral veel doen!’

‘Nieuwe handvatten gekregen waar ik wat mee kan’

‘Waardevolle nieuwe inzichten gekregen.’

‘Aanrader voor iedere zorgverlener!’

Voor zwangeren:

Wil jij zelf regie houden tijdens je zwangerschap en bij je bevalling? Doe mee met ons online programma! Klik hier.

Dit is een unieke e-learning. Aansprekende video’s met specialisten leggen je alles uit wat je als zwangere wil weten. Het helpt je zelf regie te houden bij de beslismomenten en leert je succesvolle ontspanningstechnieken. Zelf niet zwanger? Deel het gerust met alle zwangeren in je omgeving!