Dagelijks krijgen we negatief nieuws over hoeveel doden en hoeveel nieuwe ziekenhuisopnames er zijn door het Coronavirus. Je verwacht het dan ook niet, maar toch heeft deze crisis echt ook positieve kanten, ook voor jou als zwangere vrouw! Wil je daar meer over horen in een mooi interview, kijk dan eens deze uitzending van de Balie terug.
Esma Ldrissi (een van de experts in onze online zwangerschapscursus) en Martijn Ouddijk (Gynaecoloog waarmee we samen een artikel hebben geschreven) vertellen over de positieve kanten van de crisis, de broodje-aapverhalen en de verbeterpunten.
Een bewustere keuze waar je wilt bevallen
Een van de meest opvallende positieve punten is dat meer vrouwen een bewuste keuze maken over waar ze willen bevallen. Dat een ziekenhuisbevalling niet bewezen veiliger is dan een thuisbevalling – als je geen medische indicatie hebt, is iets waar nu bewuster bij wordt stilgestaan. Meer vrouwen kiezen er voor om thuis te bevallen, ook omdat ze meer vertrouwen hebben in hun eigen kunnen. Dat er geen ruimte zou zijn om in het ziekenhuis te bevallen, dat je snel weer weg moet of dat de artsen geen tijd voor je hebben in verband met de Corona-crisis, zijn broodje-aapverhalen. Dus ook als je nog steeds graag poliklinisch (zonder medische indicatie) in het ziekenhuis wilt bevallen, dan kan dat gewoon.
Borstvoeding geven lukt beter
Voor vrouwen die ervoor kiezen om borstvoeding te geven, kan het soms best een uitdaging zijn. Vanwege de crisis komt er minder kraambezoek. Hierdoor zit je als zwangere vrouw meer in die ‘baby love bubble’ en lukt het beter om borstvoeding te geven op verzoek. Je hoeft het immers niet uit te stellen, omdat er net weer kraambezoek in aantocht is. Dit is dan ook zeker een positief gevolg van de Coronacrisis, borstvoeding geven gaat vaker goed.
Kansen om de zorg op de lange termijn te verbeteren
Door de Corona-crisis is de zorg gerichter; er worden keuzes gemaakt welke zorg echt noodzakelijk is en welke niet. Dat maakt dat er juist meer capaciteit beschikbaar is om daar waar zorg echt nodig is, deze ook te verlenen. In het interview wordt het voorbeeld genoemd dat er nu steeds voldoende plek is om urgente gevallen op te vangen, waar dat voor de Coronacrisis soms niet het geval was. Daarnaast zijn de shifts die de zorgprofessionals werken beperkt tot maximaal 16 uur in plaats van 24 uur. Dat heeft als gevolg dat ze frisser zijn en beter werk kunnen leveren. Deze crisis biedt dan ook kansen om de zorg op de lange termijn te verbeteren.
Tot slot worden een aantal waardevolle adviezen gegeven:
-
Vertrouw in jezelf
-
Geef je autonomie niet uit handen. Het is jouw lichaam, jouw bevalling, jouw baby. Alleen jij voelt aan wat het beste voor je is
-
Als je klachten hebt, aarzel dan vooral niet om aan de bel te trekken.
-
Geniet van deze bijzondere tijd, het zal je voor altijd bijblijven!
Uiteraard sluiten wij ons helemaal aan bij deze goede adviezen.
We wensen alle zwangere en recent bevallen vrouwen, hun partners en hun kindjes heel veel geluk & gezondheid!
Een liefdevolle groet,
Anouk Kaiser – directeur a.i.