Bestuursleden

Maak kennis met ons bestuur

Hieronder stellen onze bestuursleden zich voor.

Eline Leijten, voorzitter

Mijn naam is Eline Leijten, samen met mijn man Willem heb ik twee dochters – Mélanie (bijna drie) en Alix (acht maanden). Met plezier en enthousiasme heb ik vanaf april het stokje van Jitske overgenomen als voorzitter van Het Buikencollectief. Het is voor mij betekenisvol om op deze manier in een traditie te staan van krachtige vrouwen die zich inzetten voor de positie van zwangere vrouwen in Nederland. Naast moeder ben ik econoom, jurist, ondernemer, politiek actief en feminist met een hoofdletter F. Zwanger zijn en geboorte geven zijn voor mij de meest bijzondere ervaringen die er zijn en het gegeven dat anno 2022 in dit land tot 20% van de vrouwen haar bevalling als traumatisch ervaart is wat mij betreft onaanvaardbaar.

 

Zowel mijn man als mijn vader is dokter en zo komt de medische wereld al sinds ik me kan herinneren dagelijks aan de keukentafel ter sprake – ik heb groot respect voor zorgprofessionals en begrip voor hun perspectief. Maar – hiertoe mede geïnspireerd door het werk van de onvermoeibare Nina Pierson – mijn respect voor de kracht en het lichaam van de zwangere en barende vrouw staat centraal in mijn beslissing om straks het voorzitterschap van deze prachtige Stichting over te nemen. Zij verdient een stem, niet alleen in aanloop naar en tijdens de geboorte van haar kind – ook aan de tafels waar protocollen en beleid daaromtrent vorm krijgen. Het is mijn doel om als voorzitter van Het Buikencollectief in de voetsporen van mijn voorgangsters samen met directeur Anouk en mijn collega-bestuursleden het bereik van de Stichting te vergroten en zo de stem van de zwangere vrouw in Nederland verder te versterken. Opdat zoveel mogelijk vrouwen met een goed gevoel terugkijken op hun zwangerschap, bevalling en kraamtijd.

Julie Munneke, penningmeester

Mijn naam is Julie Munneke en ik ben moeder van 3: Berend (4), Govert (3) en Emma (1).
Na 10 jaar werkzaam te zijn geweest als business controller bij Ahold heb ik besloten een eigen bedrijf op te starten in het verhuren van baby producten: Tiny Library. Het combineren van een eigen bedrijf en het moederschap is mijn dagelijkse uitdaging, ik vind beide namelijk heel belangrijk en krijg van beide veel energie.
Mijn bevallingen waren relatief heel goed en bizar genoeg allemaal thuis, terwijl niet zo zeer gepland. Pas bij de derde heb ik me gerealiseerd welke keuzes je eigenlijk hebt als vrouw en hoe je regie kunt hebben tijdens het proces. Bij de eerste en de tweede was ik daar nog helemaal niet toe in staat. Ik ben daarom heel erg gemotiveerd om me in te zetten voor een geboorteproces waarin de vrouw een stem heeft en haar belangen en die van het kindje zo goed mogelijk worden behartigd. En dit is voor alle vrouwen anders!

Vera-Christina Mertens, secretaris

“Ik ben secretaris van het bestuur, en betrokken bij de ontwikkeling en vernieuwing van richtlijnen en onderzoek. En ik ben moeder van een zoon.”