Beslis jij nou of beslis ik? Uhm wij samen? Hoe zit dat dan?

Beslis jij nou of beslis ik? Samen beslissen? Klinkt leuk, maar hoe zit dat dan? In deze blog deel ik van de hoed en de rand. Èn ik doe een oproep aan zwangeren en recent bevallen vrouwen om mee te werken aan een onderzoek.

Beslis jij nou?

Ik was een beetje overrompeld tijdens mijn eerste bevalling. Ik had langdurig gebroken vliezen. Er werd me gezegd dat ik thuis mocht afwachten tot tijdstip x, en dan me moest melden. Eenmaal binnen in het ziekenhuis ging de molen draaien. Ik volgde het protocol. Ik nam aan dat ik dat moest doen, gezien de situatie van die gebroken vliezen. Ik had geen keus. Zo heb ik dat ervaren. De zorgprofessionals bepaalden, deden wat goed voor me was.

Of beslis ik?

Het was tijdens een lezing van Wilma Duijst zij is arts en jurist, dat ik de boodschap echt naar binnen voelde dreunen. Een zwangere is degene die beslist. Haar lichamelijk integriteit is bij wet beschermd. Haar instemming is nodig voor elke medische interventie. Dat heet informed consent. Oftewel de behandelaar geeft informatie aan de zwangere, de zwangere maakt de keus voor instemming. De kennisoverdracht is hierbij het belangrijkste. De zwangere maakt haar keuze die zij zelf afstemt op haar eigen normen en waarden.

meningen

 

Uhm, wij samen beslissen??

En nu komt er iets bij? Wat is dat dan? Samen Beslissen? Is dat dan de besluitvorming van de zwangere die beslist en de zorgverlener die dan beslist of die instemt met een besluit van de zwangere als die niet overeenstemt met hetgeen werd geadviseerd? Nee, dat is het niet. Samen beslissen gaat op zoek naar de dialoog.

Wat is er anders?

Belangrijkste verschil binnen de modellen zit in het beslissen. Bij informed consent ligt de beslissing (na doorspreken van opties) geheel bij de zwangere vrouw. Sommige vrouwen geeft dat het gevoel van ‘er alleen voor staan’. Zij willen juist een proactieve opstelling van de zorgprofessionals in het besluitvormingsproces. De vorm Shared Decision Making, Gemeenschappelijke besluitvorming, met als gemakkelijke term om dit aan te duiden: Samen Beslissen.

Dialoog

Wat kenmerkt dan Samen Beslissen, vroeg ik me af?

Samen beslissen wordt gekenmerkt door:

  • Samen in dialoog, zorgverlener met zwangere. Niet alleen kennis overdracht, maar een gesprek over persoonlijke waarden. Een uitwisseling van informatie over en weer
  • In situaties waar verschillende opties mogelijk zijn, of waar geen wetenschappelijke onderbouwing is.
  • De normen en waarden van de zwangere hebben een plek in de dialoog. Vanuit de zorgverlener is daar belangstelling naar, affectie voor. Wat zijn je persoonlijke voorkeuren en waarom?

Wow

Wat gaaf als we kunnen bijdragen als zelfbewustzwanger aan dat deze vorm van besluiten nemen, keuzes nemen, nog meer wordt toegepast. Dus ik zei volmondig ‘ja’ op de vraag of ik wilde meewerken namens Zelfbewustzwanger aan het onderzoek bij de Academie Verloskunde in Maastricht. Een onderzoek welke interventie, tool of hulpmiddel, zorgverleners en zwangere vrouwen kan helpen om het gesprek samen over keuzes te doen op basis van dit model van ‘Samen Beslissen’. 

 welkom

We zijn op zoek! Wil jij meedoen?

Ben jij zwanger of nog amper 6 maanden geleden bevallen? Dan zijn we op zoek naar jou. Wat vind jij belangrijk bij het nemen van jouw beslissingen tijdens je zwangerschap of bij je bevalling? Wat heb je ervaren bij die beslissingen in gesprek met jouw zorgverlener? We luisteren graag naar jouw verhaal. Maak 30-60 min van je tijd vrij voor een (Skype)gesprek met een onderzoeker van de Academie Verloskunde Maastricht. En zo draag je bij aan belangrijk onderzoek over ‘Samen Beslissen’ in de geboortezorg. Neem contact op met de Academie Verloskunde, lector Marianne Nieuwenhuijze via telefoonnummer: 043-3885411 of op het e-mailadres: m.nieuwenhuijze@av-m.nl.

 ben-jij-recent-bevallen-heb-jij-30-60-min-tijd-om-jouw-ervaring-te-delen-voor-een-wetenschappelijk-onderzoek

Werk jij als zorgverlener met zwangeren vrouwen?

Dan zou het super zijn als je deze blog hen doorstuurt of de Facebookpost deelt op jullie eigen pagina.

Wil jij zelf vooruitlopen? Wil jij nu alvast de laatste coachingstechnieken bijgebracht krijgen om Samen Beslissen optimaal in de vingers te krijgen? Kom dan 11 oktober naar de nascholing. Er zijn nog plekken over!

 Schermafbeelding 2016-06-06 om 14.05.04

Voor zwangeren:

Maandag 3 oktober  start nieuwe groep 

Wil jij zelf regie houden tijdens je zwangerschap en bij je bevalling? Op maandag 3 oktober is er weer een nieuwe kans voor alle zwangeren van Nederland om mee te doen met ons online programma!

Unieke e-learing. Aansprekende video’s met specialisten leggen je alles uit wat je als 

zwangere wilt weten. Het helpt je zelf regie te houden bij de beslismomenten en leert je succesvolle ontspanningstechnieken. Zelf niet zwanger? Deel het gerust met alle zwangeren in je omgeving! We starten elke eerste maandag van maand een nieuwe groep. 

 

Voor zorgprofessionals:

Dinsdag 11 oktober 

Nascholing voor zorgprofessionals die de kracht van co-creatie willen versterken. Een dag waarin je waardevolle coachingstechnieken bijleert hoe je vertrouwen kunt versterken bij je cliënt. Hoe om te gaan met weerstand en angst bij je cliënt. Kom 11 oktober naar Driebergen voor deze nascholing. Accreditatie is aangevraagd. Voor meer info klik hier of op de knop hiernaast. Gelijk aanmelden? Klik hier.