Bekkenbodem – specialiteiten van een bijzondere plek

De bekkenbodem als Powerstation!

Heb jij vandaag al stilgestaan bij wat jouw bekkenbodem allemaal voor jou doet? Nee? Dan ben je vast niet de enige. Meestal krijgen we pas te maken met het bewust worden van onze bekkenbodem als we ergens last van krijgen. Of we worden erop gewezen ons vooral voor te bereiden op de bevalling door de bekkenbodem te ’trainen’. In deze blog geef ik je handvatten hoe je jouw bekkengebied kunt ervaren als een ‘power station.’

Vijf stappen om meer contact met je bekkenbodem te ervaren, zodat je de specialiteiten van deze bijzondere plek kunt benutten als jouw ‘power bron’. Mijn tips gaan over:

  1. Weten
  2. Voelen
  3. Ervaren
  4. Bewonen
  5. Benutten

Stap 1: Weten

Om deze power station bij jezelf te kunnen benutten, is de eerste stap die we hebben te zetten: er het een en ander over te weten. Weten dat het hier gaat om een prachtig hangmatje van spieren die in je bekkenbodem ervoor zorgen dat de organen allemaal gedragen worden en op hun plek worden gehouden. Zie het plaatje hiernaast met daarin te zien dat je bekkenbodem bestaat uit het bekken (botten), spieren, banden en pezen. 

Een van de belangrijke organen is de baarmoeder. Zij rust in dit hangmatje. Er valt natuurlijk nog veel meer over te weten: je bekkengebied is belangrijk bij houding en beweging.…. Niet voor niets dat verschillende houdingen tijden de bevalling zorgen voor een verschil in bekkenstand en dus een geboorte kunnen vergemakkelijken of bemoeilijken….

Oh ja, nog even een weetje: wist je dat de baarmoeder de sterkste spier is van het menselijk lichaam? Deze spier vertoont bij de bevalling haar krachten. En er blijkt geen andere spier in ons lichaam te zijn, die deze kracht overtreft.

Stap 2: Voelen

De tweede stap is gaan onderzoeken wat je kunt voelen in dat bekkengebied. Wat werkt om jezelf bewust(er) te maken van wat je voelt in dat gebied: Massage.

Door jezelf te masseren of je te laten masseren. Een hele lichaamsmassage of een gerichte buikmassage, helpt om het gebied te ontspannen. Als je ontspant, kun je gemakkelijker bewust worden van hoe dit gebied voelt. Door je handen op je onderbuik te leggen, kun je je aandacht richten op dit gebied. Ervaar je pijn? Ervaar je spanning? Ervaar je ruimte?

Stap 3: Ervaren

Na het voelen, volgt het ervaren. Ervaren welke gevoelens en emoties er in dit gebied zijn. Onze bekkenbodem is namelijk ook een opslagplaats van gevoelens. De draagkracht van dit gebied, is niet alleen fysiek, het is ook een plek van emotionele draagkracht. Deze plek werkt als een spons. Ze neemt emoties op. Soms maken we dingen mee die overweldigend zijn. In het moment zelf kiezen we om die veelheid aan emoties even te ‘parkeren’. En dat doen we vaak in ons bekkengebied. 

Door te mediteren en je te richten op een diepe buikademhaling, kan je met je innerlijke oog op reis gaan door je bekkenbodem. Welke emoties zijn daar? Je kunt een minuscule reis maken door alle hoeken van je bekken, de voorzijde, de achterzijde, de rechterzijde, de linkerzijde. Het gaat erom dat je bewust wordt van wat er in dat gebied is. Het ervaren, gewaar worden van de gevoelens en emoties.

Stap 4: Bewonen

Doordat je nu veel meer weet over dit gebied, hoe het fysiek voelt, en welke gevoelens er huizen in het gebied, wordt het gemakkelijker om dit gebied te bewonen. En bewonen wil alleen maar zeggen, dat je er aanwezig bent. Dat je bewust bent van dit gebied. Dagelijks even afstemmen hoe het ermee staat. Door een diepe buikademhaling, door even je handen op je buik te leggen. Door dit regelmatig te doen ontwikkel je lichaamsbewustzijn in dit gebied. Je bewoont dit gebied dan meer.

Stap 5: Benutten

En nu de leukste stap: het benutten. Deze plek heeft namelijk heel veel te bieden. Het is de plek die niet voor niks een power station heet. Het gebied van creatie en immense power. De baarmoeder is natuurlijk bij uitstek aanwezig in de bekkenbodem met haar kwaliteiten om nieuw leven te scheppen, in de vorm van een baby. En dit fysieke vermogen is er ook op energetisch gebied. Dit is de plek van creativiteit, creatie, plezier, genieten, passie. Jij kunt jouw power station benutten en deze specialiteiten inzetten voor jezelf.

Hoe? Door, als je bewust bent geworden wat er in dit gebied speelt, bewust te kiezen hoe jij voor jezelf zorgt in dit gebied. Door met compassie om te gaan met dit gebied. Door regie te voeren over dit gebied. En dat is uitermate belangrijk als je zwanger bent en bij je bevalling. Jij bepaalt door wie je wordt aangeraakt, wie bij je naar binnen mag om bijvoorbeeld ‘ontsluiting’ te verkennen. Weet welke opties je hebt, zodat jij regie kunt voeren en kunt kiezen wat bij jou past.

Dankjewel

Dankjewel voor je betrokkenheid en steun voor hetbuikencollectief.nl. En mocht je vragen hebben, suggesties of opmerkingen. We horen ze graag!

Ik wens jou vele leuke ontdekkingen toe, terwijl je erachter komt hoe de specialiteiten van deze bijzondere plek van jouw vrouwenlichaam te benutten!

Met warme groet!

Floor