Dit keer een blog over een heel belangrijk thema: hoe gaan we om met de pijn bij de bevalling, oftewel’ baringspijn’.
Hoe bereiden we ons daarop voor, wat weten we wel van onze opties en wat niet? We werken mee aan een onderzoek over dit thema. Jouw input en ervaring is belangrijk om de kennis van de professionals en het huidig beleid verder te verbeteren.
Ben je zwanger of is dat maximaal twee jaar geleden geweest, vul dan alsjeblieft deze vragenlijst in. Het kost je 10 minuten.
Klik hier. (https://vragenlijst.dezorgvraag.nl/pijnverlichtingbevalling)
In deze blog deel ik drie tips over baringspijn met je, die ik graag zelf had geweten maar niet wist!
Baringspijn
Kijk een willekeurige film waarin een vrouw bevalt en je weet al als jong meisje, ‘een baby baren is pijnlijk.’ Dus die imprent zit er al vroeg in. Hoe kom jij aan informatie zodat jij je kan voorbereiden op hoe jij wil omgaan met pijn bij de bevalling? Ik heb belangrijke informatie echt gemist in de voorbereiding op mijn eigen bevallingen. Ik deel drie tips met je die ik graag had gehad. Ik hoop dat ze jou stimuleren en helpen bij jouw voorbereiding op je bevalling.
Tip 1: Begrijpen hoe het zit
Hoe werkt je lijf eigenlijk, neurologisch, tijdens de baring? Waarom ontstaat er pijn en hoe kun je dat beïnvloeden? Is er altijd pijn? Hoe zit dat dan met ‘pijnloos’ bevallen? Is dat een fabeltje of kan dat? Verloskundige Irena Veringa deed hiernaar onderzoek, samen met neurowetenschapper dr. Ben van Cranenburgh. Ik vond het echt een gemiste kans dat ik de informatie uit haar onderzoek niet had bij mijn eigen bevalling. Wil je er meer over lezen, klik hier.
Tip 2: Continue begeleiding
Goede begeleiding maakt veel verschil. Uit onderzoek blijkt dat hoe een vrouw achteraf terugkijkt op haar bevalling niet zozeer te maken heeft met hoeveel pijn ze heeft gehad, of dat ze medicijnen heeft gehad om de pijn te onderdrukken. Hoe tevreden een vrouw terugkijkt op haar bevalling hangt vooral af van de begeleiding die ze heeft gekregen. En tevens is uit onderzoek gebleken dat als een vrouw continue begeleiding krijgt, zij minder behoefte heeft aan medicatie om de pijn te onderdrukken. Deze invloed van hoe belangrijk de begeleiding is geweest, had ik graag van tevoren gehoord. Dan had ik mijn kraamverzorgende er graag bij gehad, maar ik wist niet dat dit een optie was geweest…
Tip 3: beweeg om de pijn op te vangen
Het helpt om de pijn van de weeën op te vangen door te bewegen, houdingen af te wisselen. Bij mijn eerste bevalling kreeg ik een infuus om de bevalling in te leiden. Ik lag op mijn rug vast aan allemaal kabels. Ik voelde ik me niet vrij om te bewegen. Ook bij mijn tweede bevalling heb ik amper bewogen. Later leerde ik waarom bewegen zo cruciaal is. Alleen al om ruimte te maken in je bekken. Ik heb er het volgende filmpje over gemaakt.
Kijk voor meer tips Meer tips en waardevolle informatie kun je hier vinden. Een folder van de KNOV, de beroepsorganisatie van verloskundigen.
Dankjewel
Dankjewel voor je betrokkenheid en steun voor hetbuikencollectief.nl. En mocht je vragen hebben, suggesties of opmerkingen. Ik hoor ze graag!
Voor zwangeren:
Wil jij zelf regie houden tijdens je zwangerschap en bij je bevalling? Doe mee met ons online programma!
Unieke e-learning. Aansprekende video’s met specialisten leggen je alles uit wat je als zwangere wil weten. Het helpt je zelf regie te houden bij de
beslismomenten en leert je succesvolle ontspanningstechnieken. Zelf niet zwanger? Deel het gerust met alle zwangeren in je omgeving!
Voor zorgprofessionals:
11 december of bij jouw verloskundigenpraktijk of VSV gezamenlijk.
Nascholing voor zorgprofessionals die Gezamenlijke besluitvorming goed in de vingers willen krijgen. Die de kracht van co-creatie met de cliënt willen benutten. Een dag waarin je waardevolle coachingstechnieken bijleert, als ondersteuning voor hoe je vertrouwen kunt versterken bij je cliënt. Hoe om te gaan met weerstand en angst bij je cliënt.
Investeer in jezelf en kom 11 december naar Driebergen voor deze nascholing. 6 accreditatie punten van de KNOV. Voor meer info klik hier of op de poppetje hieronder. Gelijk aanmelden? Klik hier voor je aanmelding voor 11 december.
Eerdere deelnemers aan deze nascholing vertelden erover.
‘Erg leuk!’
‘Niet alleen zitten en luisteren, vooral veel doen!’
‘Nieuwe handvatten gekregen waar ik wat mee kan’
‘Waardevolle nieuwe inzichten gekregen.’
‘Aanrader voor iedere zorgverlener!’