Van 25 november – 10 december bood Stichting Geboortebeweging een platform voor het verhaal van vrouwen met negatieve of traumatische ervaringen in de geboortezorg, onder de noemer #genoeggezwegen. Deze Facebook actie #genoeggezwegen heeft veel teweeg gebracht. Media aandacht. Reacties stroomden binnen. Ook bij mij heeft het veel teweeg gebracht. Wat ik daar las, deed mijn hart zeer. Elke vrouw die meemaakt dat er niet naar haar geluisterd wordt, haar ‘nee’ niet gehoord wordt, is er een te veel. Ik roep op om 2017 het jaar te laten zijn van oprechte vriendelijkheid, compassie en respect in de geboortezorg. In deze blog reik ik je inspiratie aan om concrete stappen te zetten.
Een persoonlijk ochtendritueel
Ik neem je mee naar een persoonlijk ochtendritueel. Sinds ik bezig ben met hetbuikencollectief.nl is er veel veranderd in mijn persoonlijk leven. Een van die veranderingen, is dat ik mij sinds 2015 op Facebook begeef. Daarvoor was ik er praktisch nooit. In de ochtend terwijl ik voor mijn meiden hun lunchbox aan het vullen ben, bekijk ik met een schuin oog wat er op Facebook langs is gekomen. Soms tref ik iets leuks aan, en laat ik mijn meiden meegenieten van een grappig videootje. Maar afgelopen dagen bekeek ik de actie #genoeggezwegen op Facebook. Heftige verhalen las ik. Over verlies van regie, gebrekkig of zelfs geen respect, het overschrijden van grenzen van lichamelijke integriteit. Weet je, ik was er echt van slag van. En dat merkten mijn meiden. ‘Wat is er mama?’ De tranen liepen over mijn wangen…
De vinger op de zere plek
Deze verhalen van vrouwen leggen de vinger op de zere plek. Er is iets bloot gelegd. Als een vrouw zich gerespecteerd, gesteund en veilig voelt, vergroot dit de kans op een goede bevalling. De regie voeren over je eigen bevalling is essentieel voor het goed verlopen van het bevallingsproces.
#Handineigenboezem
Verschillende zorgprofessionals reageerden. Met de #handineigenboezem werd gedeeld over de reflecties die de verhalen van de vrouwen teweegbrachten bij zorgverleners.
Het leven wordt vooruit geleefd en achteruit begrepen
Een opgedane negatieve ervaring kun je niet ongedaan maken. Door vrouwen, die een dergelijke ervaring hebben gehad, uit te nodigen hun verhaal te delen, kun je deze vrouwen steunen. Je gehoord en begrepen voelen helpt bij de verwerking. Diana Koster schreef een schitterend boek over wat je kunt doen om zo’n ingrijpende negatieve ervaring te verwerken. Het niet onder het tapijt te schuiven. Zo van ‘je hebt toch een baby, jij hebt niet te klagen.’ Deze manier van omgaan met negatieve bevalingservaringen helpt deze vrouwen niet. Het is echt een taboe, dat we moeten doorbreken. Dit boek helpt daarbij.
The roar behind the silence
Mijn absolute boekentip voor deze kerstvakantie is dit schitterende boek: The roar behind the silence, why kindness, compassion and respect matter in maternity care.
Dit Engelstalig boek biedt praktische voorbeelden van het effect van oprechte vriendelijkheid, compassie en respect in de geboortezorg. Het biedt inspiratie hoe stap voor stap, op alle niveaus in Nederland, met oprechte vriendelijkheid, compassie en respect, de ‘angst cultuur’, competitie en ongelijkheid als sneeuw voor de zon te laten verdwijnen.
Laat 2017 het jaar worden van deze sociale innovatie in de geboortezorg
Deze review over dit boek las ik op internet. “De 32 door Downe en Byrom verzamelde verhalen van praktijkmensen, zijn oprecht en vaak zeer persoonlijk. De problemen, blokkades en de weg naar creatieve oplossingen worden helder beschreven. Hierbij wordt de eigenheid en kracht en het verschil in visie en eeuwenoude verschillen tussen verloskundigen en de diverse specialisten in het verloskundige veld niet opzij geschoven of ontkend, maar juist aangewend om tot werkzame respectvolle gelijkwaardige relaties te komen. Dat dit niet een pijnloos proces is, wordt opmerkelijk invoelend en nuchter beschreven. De voorbeelden inspireren en bieden praktische handvatten om het zelf uit te proberen door perspectief wisseling.”
Inmiddels heb ik het boek gelezen en er vele extra’s van besteld om uit te delen.
Blije meiden
Voor mij zijn mijn meiden een belangrijke drijfveer om door te gaan met hetbuikencollectief.nl. Mochten zij op hun levensreis in verwachting raken van een baby, dan wens ik hen van ganser harte toe dat de Nederlandse geboortezorg een plek biedt waar oprechte vriendelijkheid, compassie en respect de normaalste zaak van de wereld zijn.
Aan de slag
Ik hoop dat beide boeken je inspiratie geven om aan de slag te gaan. En weet dat er op 31 januari nog een paar plekjes zijn voor de nascholing ‘Benut de kracht van co-creatie met je cliënt’. Dit biedt je een kans om, samen met anderen, concreet aan de slag te gaan met co-creatie vanuit respect, compassie en oprechte vriendelijkheid.
GROOTS nieuws
Dit is de laatste blog van 2016. Er volgt nog een laatste nieuwsbrief. Daarin zullen we GROOTS nieuws delen over het online programma van hetbuikencollectief.nl Houd onze nieuwsbrief in de gaten!
Voor nu dankjewel voor je betrokkenheid en steun voor hetbuikencollectief.nl. En mocht je vragen hebben, suggesties of opmerkingen. Ik hoor ze graag!