Een bakfiets kopen versus bevallen.

Twee hondjes en een baby verder, dacht ik het wordt de hoogste tijd voor een bakfiets..

 

Eenmaal bij de fietswinkel vroeg ik aan de verkoper welke bakfiets hij het beste vond. Hij gaf geen antwoord op mijn vraag, maar begon te vertellen welke modellen hij had staan en of ik een elektrische wilde of niet. Graag een elektrische, want ik woon in een heuvelachtig gebied. Dan had hij twee verschillende merken waar ik uit kon kiezen; het ene model €1000,- goedkoper dan het andere model.

 

Ik vroeg hem nogmaals welke bakfiets hij mij kon aanbevelen. Alweer gaf hij geen antwoord op mijn vraag. In plaats daarvan begon hij mij allemaal vragen te stellen. Wat vond ik belangrijk, wilde ik een custom kleur, wilde ik graag een houten of een kunststof bak, gewone remmen of extra veilige schijfremmen, welke vond ik het lekkerste rijden en zo ging hij nog even door. Niet op alle vragen had ik een antwoord, maar toch was ik zo enthousiast dat ik al besloot, ik wil nu graag voor het duurdere model gaan.

 

Tot mijn grote verbazing zei de verkoper toen dat ik er beter nog even een extra nachtje over kon slapen, het was immers een grote investering waar ik goed over moest nadenken. Eenmaal thuis voelde het super goed dat hij niet meeging in mijn ongeduldigheid en dat ik extra tijd heb genomen voor zo’n groot besluit. Ik heb er uiteindelijk meer dan één nachtje over geslapen, zelfs gedroomd over de bakfiets die ik graag wilde en nog wat extra proefritten gemaakt om erachter te komen welke accessoires ik erbij wilde hebben.

 

Wat een fijne vent is deze verkoper. Hij had mij meteen het duurste model kunnen verkopen, omdat ik hem volledig vertrouwde – hij was immers de fietsexpert! Toch wist hij dat ik uiteindelijk achter het stuur moest zitten en dat het ontzettend belangrijk was om eerst de tijd te nemen om te onderzoeken wat voor mij persoonlijk het belangrijkste was.

 

Tijdens je zwangerschap, bevalling en kraamtijd zijn er ontzettend veel keuzes te maken. Het is soms al een uitdaging om erachter te komen welke opties je eigenlijk hebt. Soms gaan zorgprofessionals over tot het geven van advies in plaats van hoe deze fietsverkoper het deed. En als er dan adviezen worden gegeven, dan voelt het soms alsof je die wel op moet volgen, want zij zijn de expert toch?

 

Toch is er maar één die echt weet wat de beste keuze is en dat ben jijzelf. Soms kost dat wat tijd, maar gun jezelf die tijd alsjeblieft want het is zo belangrijk dat deze bijzondere periode in je leven je eigen verhaal wordt waarin jij zelf de hoofdrol speelt. Het is immers jouw lijf, jouw baby, jouw bevalling.

 

Wij hebben een praktische tool die jou hierbij kan helpen. Op onze website kan je hier de stappen van de BRAINS-methode vinden. Deze stappen kan je uitprinten, zodat je ze altijd bij de hand hebt. Door deze vragen steeds te stellen, kom je er niet alleen achter dat er veel meer opties zijn dan je denkt, maar word je je ook bewust wat voor jou belangrijk is.

 

Jij zit achter het stuur, op de fiets, in de auto en tijdens je bevalling!

Hartelijke groet,

Anouk Kaiser, directeur Stichting Zelfbewustzwanger